Kako nam se bliži zima i počinjemo brojati dane do adventa, vrijeme je da unesemo tople i mirisne okuse u svoju kuhinju. Savijača od kiselog kupusa i kobasica sa sezamom pravi je izbor za sve ljubitelje domaćih, rustikalnih okusa koji nas griju u hladnim danima.
Priprema je lagana i zabavna, idealna i za početnike, a gotova je u samo nekoliko koraka. Hrskava kora, aromatično punjenje i završni sloj sa sezamom čine ovu savijaču pravom delicijom koja je odlična kao obrok ili zalogaj za goste. Kiseli kupus, osim što je simbol zimske kuhinje, poznat je i po svojim nutritivnim prednostima, dok kobasice donose onu ugodnu, bogatu notu koja savijaču čini neodoljivom. Sastojci vas čekaju u INTERSPAR trgovini u Tower Centru Rijeka.
Sastojci za 4 osobe
- 275 g svježeg lisnatog tijesta
- 800 g kiselog kupusa
- 200 g svježih kobasica
- 50 g slanine
- 150 g crvenog luka
- 1-2 režnja češnjaka
- 50 g svinjske masti
- 1 žumanjak
- 10 g sezama
Način pripreme
Na masti popržite sitno sjeckani luk, dodajte sjeckani češnjak i kratko zabijelite, dodajte rezani kupus, slaninu narezanu na kockice i kobasicu koju prstima izvadite iz crijeva. Ako koristite dimljenu kobasicu, onda je narežite sitno kao slaninu.
Sve zajedno pirjajte oko pola sata. Tijesto raširite, ispikajte vilicom, stavite nadjev i zarolajte. Žumanjak razmutite sa žlicom vode, premažite savijaču, pospite sezamom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 – 210 °C 15 minuta. Poslužite toplo.
Par minuta prije kraja pečenja lagano premažite savijaču vodom u kojoj ste rastopili malo maslaca kako bi korica postala mekana.
Preuzeto s Dobar tek