Štrudla od jabuka je popularni desert koji oduševljava sladokusce diljem svijeta. Njegova sočnost i savršena kombinacija okusa uvijek nas iznova mame. Donosimo vam recept za popularnu Tirolsku štrudlu od jabuka. Zasladite si popodne ovim fantastičnim receptom i uživajte u svakom zalogaju. Svi potrebni sastojci čekaju vas u Intersparu.
Sastojci:
- 275 g svježeg lisnatog tijesta
Nadjev
- 800 g jabuka
- 100 g šećera (ovisi o slatkoći jabuka)
- 1 vanilin šećer
- 1 limun
- 60 g grožđica
- 1 g cimeta
- 80 g maslaca
- 40 g biskvitnih mrvica
Za dekoraciju
- 1 žumanjak
- 45 g šećera u prahu
- 45 g listića badema
- 250 ml sladoleda od vanilije
- 2-3 listića svježe mente
Iscijedite limun. Ogulite jabuke, narežite na četvrtine, očistite, pokapajte limunovim sokom, narežite na kockice, opet pomiješajte s limunovim sokom i stavljajte u lonac. Dodajte šećer, vanilin šećer i grožđice, stavite na vatru, prokuhajte, kad se počne emulgirati maknite s vatre, dodajte listiće maslaca i miješajte. Dodajte biskvitne mrvice i cimet, pustite da se nadjev dobro ohladi.
Raširite svježe lisnato tijesto, ispikajte ga vilicom, rasporedite nadjev na četvrtinu tijesta, zarolajte. Stavite štrudl u lim za pečenje na masni papir, pazite da nadjev ne curi, neka štrudl bude od ruba do ruba lima. Pećnicu zagrijte na 200 – 210 °C. Razmutite žumanjak i žlicu vode, premažite štrudlu i pospite listićima badema. Pecite 20 – 25 minuta.
Štrudlu pospite šećerom u prahu i poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije dekorirano listićem svježe mente.
Recept preuzet s Dobar tek