Dijeli nas još malo do najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa. Blagdanski stol ispunit će se smijehom dragih osoba te mirisom ukusnih slastica i bogate uskršnje trpeze. Ako još niste odlučili koju biste slasticu pripremali ovih blagdana, predlažemo vam jednostavan recept koji može napraviti svatko - torta od čokolade ukrašena bombonima u obliku pisanice.

U INTERSPARU u Tower Centru Rijeka ćete pronaći sve što vam je potrebno za pripremu ovog deserta. Zasladite si Uskrs i razveselite svoje ukućane desertom koji se topi u ustima.  


Sastojci za 8 osoba

Sastojci za biskvit:

  • 5 jaja
  • 180 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g brašna
  • 50 ml mlijeka
  • 50 ml ulja
  • 1 prstohvat soli
  • krušne mrvice
  • maslac za premazivanje

Sastojci za bijelu kremu:

  • 200 g bijele čokolade
  • 100-150 ml slatkoga vrhnja

Sastojci za tamnu kremu:

  • 200 g mliječne čokolade (sa 50 % kakaa)
  • 200 g vrhnja za šlag

Sastojci za premazivanje torte izvana:

  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 50 ml slatkoga vrhnja
  • 10 bombona u obliku pisanica, bijele perlice
  • mrvice bijele čokolade

Jaja i šećer pjenasto miksajte 10 minuta. Dodajte naizmjence brašno, mlijeko i ulje te prstohvat soli pa sve miješajući sjedinite.

Kalup premažite maslacem, pospite krušnim mrvicama, ulijte tijesto i pecite 35 - 40 minuta u pećnici na 165 - 170 °C. Kada se ispečeni biskvit ohladi, prerežite ga dva puta da dobijete tri kore.

Bijelu čokoladu natrgajte u vrhnje i otopite na pari. Mliječnu čokoladu otopite na pari, ohladite na sobnu temperaturu pa u nju umiješajte tučeno slatko vrhnje. Zdjelu oblika polukugle obložite prozirnom folijom, ostavite da folija visi preko rubova zdjele. Stavite u zdjelu prvu koru i premažite je bijelom kremom pa na nju položite drugu koru, a nju premažite tamnom kremom. Poklopite trećom korom i rukom je lagano potisnite prema dolje. Prekrijte je prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se torta stegne (3 - 4 sata).

Kada se stegne, izvadite tortu iz hladnjaka, maknite foliju i prebacite je na tanjur. Istucite šlag i njime izvana premažite tortu. Otopite čokoladu u vrhnju, stavite u slastičarsku vrećicu, ohladite na 25 °C i špricajte na tortu. Pospite bijelim perlicama i čokoladnim mrvicama pa složite bombone ukrug. Odložite u hladnjak do posluživanja.

Jaja i šećer miksajte 10 minuta - to će dati rahlost biskvitu i bez dodavanja praška za pecivo.

Recept preuzet s Dobar tek.