Najslađi blagdanski desert čija je priprema već desetljećima dio običaja svake obitelji, složit ćete se s nama, je kuglof. Kako bi vam ovog Uskrsa dom zamirisao na djetinjstvo i tradiciju, bacite pogled na recept koji vam donosimo u nastavku.

Sastojci za 8 komada

  • 175 g SPAR PREMIUM TIP 0 Manitoba brašna
  • 1 ½ žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2 jaja (M veličina)
  • 180 g šećera
  • 65 g maslaca, otopljenog
  • 100 g SPAR čokolade za kuhanje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 60 g kiselog vrhnja
  • 145 ml mlijeka

DODATNO

  • čokoladna ili čokoladne kapljice za glazuru
  • čokoladna jaja ili po želji, za dekoraciju


Način pripreme

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalupe za mini kuglofe te ih namastite.

Maslac rastopite na vatri te ga ostavite po strani da se prohladi. Na pari ili u mikrovalnoj rastopite čokoladu.

U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi mikserom pjenasto izradite jaja i šećer. Miksajte ih dok se smjesa ne udupla i postane svjetlija, oko 5 minuta. Sada dodajte rastopljeni maslac, rastopljenu čokoladu, ekstrakt vanilije te kiselo vrhnje. Sve kratko izradite mikserom. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa ih dodajte smjesi s jajima. Na kraju umiješajte mlijeko.

Pomoću žlice rasporedite smjesu u pripremljene kalupe te pecite 12-16 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha. Mini kuglofe ostavite u kalupima dok se ne ohlade te ih potom izvadite tako da ih samo preokrenete (trebali bi skliznuti iz kalupa).

Sada rastopite čokoladu ili čokoladne kapljice na pari ili u mikrovalnoj te vrhove kuglofa umočite u glazuru. Posložite ih na pladanj te ih odmah ukrasite čokoladnim jajima.

INTERSPAR, SIMPEX ručni mikser 

Recept preuzet s Dobar tek

Izvor: @bake_me_by_nina