Zaželjeli smo se slatkog i pronašli smo recept za čokoladnu tortu s lješnjacima i karamelom. Ova savršena kombinacija okusa sjedinjena u ovoj ukusnoj torti oduševit će svakoga. Slatka čokolada ublažena slankastom karamelom uz dodatak hrskavih lješnjaka – zvuči kao dobitna kombinacija. U INTERSPARU ćete pronaći sve što vam je potrebno za pripremu ovog deserta. Zasladite si dan i razveselite svoje nepce savršenom tortom koja se topi u ustima.
Sastojci
Biskvit
- 150 g brašna
- 30 g kakaa
- 120 g šećera
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 120 ml mlijeka
- 60 ml ulja
- 120 ml kipuće vode
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Krema od bijele čokolade
- 250 g krem sira
- 200 g bijele čokolade
- malo cimeta
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Krema od tamne čokolade
- 250 g krem sira
- 150 g tamne čokolade
- naribana korica naranče
- 100 g lješnjaka
Karamel umak
- 100 g šećera
- 100 ml vrhnja za šlag
- 30 g maslaca
Način pripreme
Za biskvit u jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke. U drugoj zdjeli mikserom pomiješajte jaje, mlijeko i ulje pa naizmjence dodajte pripremljene suhe sastojke i kipuću vodu. Dodajte vaniliju pa smjesu izlijte u kalup za torte koji ste obložili papirom za pečenje. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 180 °C oko 20 minuta.
Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen. Biskvit ostavite da se ohladi, a zatim ga prerežite kroz sredinu. Dok se biskvit hladi, pripremite karamel umak i kreme.
Za karamel umak otopite šećer. Kada dobije lijepu boju, pažljivo dodajte vrhnje za šlag i kuhajte 2 – 3 minute pa dodajte maslac i sve dobro promiješajte.
Za kreme od čokolade otopite bijelu čokoladu u mikrovalnoj pećnici ili na pari, dodajte vaniliju i malo cimeta pa umiješajte u krem sir. Otopite tamnu čokoladu u mikrovalnoj pećnici ili na pari, dodajte naribanu koricu naranče pa umiješajte u krem sir. 100 g lješnjaka tostirajte i nožem sitno nasjeckajte.
Jednu polovicu biskvita stavite na tanjur za posluživanje, premažite kremom od bijele čokolade, pospite s malo sjeckanih lješnjaka i trećinom karamel umaka. Stavite drugi biskvit, premažite kremom od tamne čokolade, prelijte preostalim karamel umakom te obilno pospite sjeckanim lješnjacima i ohladite.
Kreme možete po potrebi prije nanošenja na biskvit kratko ohladiti u hladnjaku. Tortu dobro ohladite, a prije rezanja i posluživanja ostavite je malo na sobnoj temperaturi.
Recept preuzet s Dobar tek