Zaželjeli smo se slatkog i pronašli smo recept za čokoladnu tortu s lješnjacima i karamelom. Ova savršena kombinacija okusa sjedinjena u ovoj ukusnoj torti oduševit će svakoga. Slatka čokolada ublažena slankastom karamelom  uz dodatak hrskavih lješnjaka – zvuči kao dobitna kombinacija. U INTERSPARU ćete pronaći sve što vam je potrebno za pripremu ovog deserta. Zasladite si dan i razveselite svoje nepce savršenom tortom koja se topi u ustima.  

Sastojci

Biskvit

  • 150 g brašna
  • 30 g kakaa
  • 120 g šećera
  • 1 ½ žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 120 ml mlijeka
  • 60 ml ulja
  • 120 ml kipuće vode
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Krema od bijele čokolade

  • 250 g krem sira
  • 200 g bijele čokolade
  • malo cimeta
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Krema od tamne čokolade

  • 250 g krem sira
  • 150 g tamne čokolade
  • naribana korica naranče
  • 100 g lješnjaka

Karamel umak

  • 100 g šećera
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 30 g maslaca

Način pripreme

Za biskvit u jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke. U drugoj zdjeli mikserom pomiješajte jaje, mlijeko i ulje pa naizmjence dodajte pripremljene suhe sastojke i kipuću vodu. Dodajte vaniliju pa smjesu izlijte u kalup za torte koji ste obložili papirom za pečenje. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 180 °C oko 20 minuta. 

Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen. Biskvit ostavite da se ohladi, a zatim ga prerežite kroz sredinu. Dok se biskvit hladi, pripremite karamel umak i kreme. 

Za karamel umak otopite šećer. Kada dobije lijepu boju, pažljivo dodajte vrhnje za šlag i kuhajte 2 – 3 minute pa dodajte maslac i sve dobro promiješajte. 

Za kreme od čokolade otopite bijelu čokoladu u mikrovalnoj pećnici ili na pari, dodajte vaniliju i malo cimeta pa umiješajte u krem sir. Otopite tamnu čokoladu u mikrovalnoj pećnici ili na pari, dodajte naribanu koricu naranče pa umiješajte u krem sir. 100 g lješnjaka tostirajte i nožem sitno nasjeckajte. 

Jednu polovicu biskvita stavite na tanjur za posluživanje, premažite kremom od bijele čokolade, pospite s malo sjeckanih lješnjaka i trećinom karamel umaka. Stavite drugi biskvit, premažite kremom od tamne čokolade, prelijte preostalim karamel umakom te obilno pospite sjeckanim lješnjacima i ohladite.

Kreme možete po potrebi prije nanošenja na biskvit kratko ohladiti u hladnjaku. Tortu dobro ohladite, a prije rezanja i posluživanja ostavite je malo na sobnoj temperaturi.

Recept preuzet s Dobar tek