Dok su se neki možda i zamislili nad riječju proja, druge je ovaj prepoznatljiv pojam istog trena vratio u djetinjstvo, bakinu kuhinju, nedjeljna jutra...

Proja je tradicionalna vrsta kukuruznog jela koja može biti obogaćena raznim sastojcima, a peče se u pećnici dok ne poprimi zlatnu koricu i ne ispuni kuću toplinom. Osvaja svojom jednostavnošću i činjenicom da se može pripremiti u samo jednoj posudi! Ova verzija donosi pravo gastronomsko zadovoljstvo uz lagane tikvice koje oplemenjuju teksturu dok feta sir kombinaciji daje karakter i puninom okusa unosi svježinu tradicionalnom receptu.
Jelo puno nutritivnih vrijednosti možete poslužiti uz salatu, a uz sir, ajvar ili mlijeko proja postaje gastronomski podsjetnik da sreća često leži u malim, skromnim zalogajima.

Recept za Proju s tikvicama

Sastojci (9)

200 g Nutrigold palente
3 žlice Nutrigold maslinovog ulja
1 žlica praška za pecivo
4 jaja
300 g grčkog jogurta
100 g zrnatog sira
50 g feta sira
1 veća tikvica
1 žličica soli

Priprema

  1. U posudu stavite jaja, jogurt, zrnati sir i maslinovo ulje pa sve sjedinite pjenjačom.
  2. Dodajte palentu, sol i prašak za pecivo, a zatim umiješajte naribanu tikvicu i feta sir.
  3. Smjesu izlijte u kalup promjera 22-24 cm i pecite 25-30 minuta na 180 °C.
  4. Poslužite uz žlicu grčkog jogurta ili kiselog vrhnja.

Preuzeto s Tvornica zdrave hrane