Zamisli kasno ljeto, miris svježih šljiva i lagani desert koji ne traži savršenstvo već šarm domaće rustike. Galetta je upravo to – jednostavna, šarmantno nepravilna pita koja osvaja spojem prhkog tijesta i sočnih plodova.

Idealna je kada želiš desert koji izgleda kao da si se potrudila satima, a zapravo si sve složila u nekoliko poteza. Šljive joj daju onu divnu kiselkastu notu koja se savršeno spaja sa šećerom i prhkim tijestom, a posip badema i šećera u prahu na kraju pretvara je u pravi mali komad francuskog šika na tvom stolu. U INTERSPARU u Tower Centru vas čekaju svi potrebni sastojci, stoga, vrijeme je da se bacite na pripremu ove ukusne slastice i uživate u svakom zalogaju. 

Sastojci za 4 osobe

  • 50 g oštrog brašna
  • 100 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • ribana korica limuna
  • 1 prstohvat soli

Nadjev:

  • 600 g šljiva
  • 100 g šećera
  • 1-2 vanilin šećera
  • 100 g listića badema
  • 50 g šećera u prahu

Način pripreme

Od brašna, maslaca, oba šećera, limunove korice i jajeta zamijesite prhko tijesto, malo posolite. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i odložite u hladnjak dok pripremate nadjev.

Šljivama odstranite košticu i narežite na četvrtine. Pomiješajte šećer i vanilin šećer. Tijesto razvaljajte između dva komada prozirne folije, 3 – 4 cm veće od kalupa.

Pomoću donje folije prebacite tijesto u namazan kalup, izbodite vilicom, pospite polovicom šećera, poslažite šljive, preklopite rub tijesta i prstima oblikujte rub galette. Pospite šljive preostalim šećerom.

Galettu pecite na 180 °C 20 – 30 minuta. Pospite listićima badema i šećerom u prahu, pustite da se hladi desetak minuta, poslužite.

Za galettu koristite što mekše šljive kako bi se što bolje ispekle.

Preuzeto s Dobar tek