
Zamisli kasno ljeto, miris svježih šljiva i lagani desert koji ne traži savršenstvo već šarm domaće rustike. Galetta je upravo to – jednostavna, šarmantno nepravilna pita koja osvaja spojem prhkog tijesta i sočnih plodova.
Idealna je kada želiš desert koji izgleda kao da si se potrudila satima, a zapravo si sve složila u nekoliko poteza. Šljive joj daju onu divnu kiselkastu notu koja se savršeno spaja sa šećerom i prhkim tijestom, a posip badema i šećera u prahu na kraju pretvara je u pravi mali komad francuskog šika na tvom stolu. U INTERSPARU u Tower Centru vas čekaju svi potrebni sastojci, stoga, vrijeme je da se bacite na pripremu ove ukusne slastice i uživate u svakom zalogaju.
Sastojci za 4 osobe
- 50 g oštrog brašna
- 100 g maslaca
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- ribana korica limuna
- 1 prstohvat soli
Nadjev:
- 600 g šljiva
- 100 g šećera
- 1-2 vanilin šećera
- 100 g listića badema
- 50 g šećera u prahu
Način pripreme
Od brašna, maslaca, oba šećera, limunove korice i jajeta zamijesite prhko tijesto, malo posolite. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i odložite u hladnjak dok pripremate nadjev.
Šljivama odstranite košticu i narežite na četvrtine. Pomiješajte šećer i vanilin šećer. Tijesto razvaljajte između dva komada prozirne folije, 3 – 4 cm veće od kalupa.
Pomoću donje folije prebacite tijesto u namazan kalup, izbodite vilicom, pospite polovicom šećera, poslažite šljive, preklopite rub tijesta i prstima oblikujte rub galette. Pospite šljive preostalim šećerom.
Galettu pecite na 180 °C 20 – 30 minuta. Pospite listićima badema i šećerom u prahu, pustite da se hladi desetak minuta, poslužite.
Za galettu koristite što mekše šljive kako bi se što bolje ispekle.
Preuzeto s Dobar tek