Gljiva, jedna od omiljenih namirnica tijekom jeseni današnja je glavna gastro zvijezda. Riječ je o super zdravoj namirnici bogatoj vitaminima. Želite li se odmaknuti od već dobro poznatog jelovnika i željeli biste isprobati gljive na neki novi način, imamo pravi recept za vas. U Intersparu ćete pronaći potrebne sastojke za pripremu ovog neodoljivog jela, stoga, krenite u nabavku i uživajte u pravom okusu jeseni! 

Sastojci:

  • 275 g svježeg lisnatog tijesta
  • 500 g miješanih gljiva
  • 100 g crvenog luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 20 ml maslinova ulja
  • 50 g maslaca
  • 120 g topljenog sira
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 50 g sira pecorino
  • 50 g sira Grana Padano
  • 1 žumanjak za premazivanje tijesta

Raširite tijesto, izrežite četiri jednaka kruga i premažite ih razmućenim žumanjkom. Izrežite četiri jednaka obruča, pa nadogradite rubove da dobijete košarice od tijesta, premažite žumanjkom i tako ponovite još dva puta da košarice budu čvrste. Prije pečenja izbodite tijesto vilicom i pecite 8 - 10 minuta na 200 °C.

Vrhnje i natrgani topljeni sir zagrijavajte stalno miješajući. Kada se pretvori u kremu, maknite s vatre i dodajte sitno naribani sir Grana Padano i Pecorino. Sitno nasjeckani luk pržite 1 - 2 minute na 20 ml maslinova ulja pa dodajte gljive i kratko ih pržite na jakoj vatri. Kada ispari voda koju puste gljive, dodajte maslac i na kraju začinite solju i paprom.

Košarice napunite gljivama, prelijte kremom i poslužite.

Recept preuzet s Dobar tek