Ako tražiš desert koji je neodoljiv, parfe torta s karamelom, čokoladom i slanim kikirikijem bit će zvijezda svakog stola. Spoj nježne, pjenaste kreme, bogate čokolade i hrskavog slanog kikirikija stvara savršenu ravnotežu okusa kojoj je teško odoljeti.

Upravo zato ovaj recept dolazi u idealnom trenutku — kao slatka čestitka povodom rođendana Tower Centra, gdje se ovih dana sve vrti oko slavlja, kreativnosti i dobrih zalogaja. Inspirirana vibrantnom energijom centra, ova torta donosi baš ono što volimo: dozu glamura, malo nostalgije i puno zadovoljstva u svakom zalogaju.  U INTERSPARU vas čekaju svi potrebni sastojci, stoga, vrijeme je da se bacite na pripremu ove ukusne slastice i uživate u svakom zalogaju. 

Sastojci za 10 osoba

Biskvit:

  • 6 jaja
  • 120 g šećera
  • 80 g oštrog brašna
  • 20 g kakaa u prahu
  • 60 g čokolade u prahu
  • 1 prstohvat soli

Parfe krema:

  • 3 žumanjka
  • 60 g šećera
  • 150 ml mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g namaza od lješnjaka
  • 300 g vrhnja za šlag
  • 3 lista želatine

Karamel:

  • 200 g šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 200 ml vrhnja za šlag

Ganache:

  • 150 g čokolade sa 72 % kakaa
  • 50 ml vrhnja za šlag
  • 20 ml maslinovog ulja
  • 150 g slanog kikirikija

Način pripreme

Odvojite bjelanjke i tucite ih u snijeg uz dodatak prstohvata soli.

Pjenasto miksajte žumanjke i šećer desetak minuta, dodajte brašno pomiješano s kakaom i čokoladom u prahu, a na kraju špatulom umiješajte snijeg.

U kalup stavite papir za pečenje, ulijte biskvit i pecite ga 10-12 minuta na 170 °C.

Provjerite biskvit čačkalicom, iz tijesta mora izaći suha.

Dok se biskvit hladi, napravite kremu.

Listove želatine namočite u hladnu vodu.

Pjenasto na pari istucite žumanjke, šećer, vanilin šećer i mlijeko.

Kad krema dosegne 82 °C, maknite je s vatre, dodajte ocijeđene listove želatine i miješajte da se želatina otopi, a krema ohladi.

U kremu potom umiješajte namaz od lješnjaka i ohladite je na 20 °C.

Istucite vrhnje za šlag i umiješajte u ohlađenu kremu.

Vratite biskvit u kalup za tortu, premažite ga kremom i odložite u hladnjak da se krema stegne. Za karamel, stavite šećer u široku posudu debljeg dna i karamelizirajte do željene boje.

Zalijte mješavinom mlijeka i vrhnja pa miješajte da se karamel otopi.

Kad se krema stegnula, prelijte tortu karamelom.

Za ganache, zagrijte vrhnje za šlag, dodajte natrganu čokoladu, miješajte da se čokolada otopi, a na kraju umiješajte žlicu maslinovog ulja.

Tortu prije posluživanja ukrasite ganachem i slanim kikirikijem.

Preuzeto s Dobar tek