
Prhko tijesto, bogat nadjev i miris svježe pečenih gljiva – teško je zamisliti bolju kombinaciju za gurmanski zalogaj u malom formatu. Mini quiche s gljivama savršen je izbor kada želite pripremiti jelo koje istovremeno izgleda elegantno i domaće.
Ovi mali slani kolačići idealni su za posluživanje na zabavama, brunchu ili kao predjelo koje će očarati i najzahtjevnija nepca. Kombinacija maslaca u tijestu, kremastih gljiva i parmezana na vrhu stvara raskošan spoj okusa kojem je nemoguće odoljeti – a priprema je jednostavnija nego što mislite. U INTERSPARU u Tower Centru pronađite potrebne sastojke i krenite u pripremu ovih sočnih zalogajčića.
Sastojci za 12 komada
- 350 g oštrog brašna
- 400 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 20 g soli
- 200 g šampinjona
- 400 g miješanih gljiva
- 200 g crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- 100 g ribanog parmezana
- ½ g papra
- 1 grančica svježeg peršina
Način pripreme
Zamijesite tijesto za quiche od brašna, 250 g maslaca, jajeta, žumanjka i 9 g soli.
Tijesto položite na komad prozirne folije, pokrijte drugim komadom folije, razvaljajte na debljinu 3 – 4 mm. Kalupe promjera 8 – 11 cm premažite maslacem (50 – 60 g), izrežite tijesto 2 cm veće od kalupa, stavite u kalupe, obložite stjenke, izbodite vilicom, pokrijte aluminijskom folijom, dodajte suhi grah, pecite na 180 °C 15 minuta.
U međuvremenu sitno nasjeckajte luk i češnjak, gljive narežite na šestine. Na maslacu pirjajte luk, kad uvene kratko zabijelite češnjak, dodajte gljive, kratko pirjajte, začinite solju i paprom.
Maknite grah i aluminijsku foliju, rasporedite nadjev i vratite u pećnicu još 4 – 5 minuta. Prije posluživanja pospite ribanim parmezanom i dekorirajte listićima svježeg peršina.
Recept preuzet s Dobar tek