Prhko tijesto, bogat nadjev i miris svježe pečenih gljiva – teško je zamisliti bolju kombinaciju za gurmanski zalogaj u malom formatu. Mini quiche s gljivama savršen je izbor kada želite pripremiti jelo koje istovremeno izgleda elegantno i domaće.

Ovi mali slani kolačići idealni su za posluživanje na zabavama, brunchu ili kao predjelo koje će očarati i najzahtjevnija nepca. Kombinacija maslaca u tijestu, kremastih gljiva i parmezana na vrhu stvara raskošan spoj okusa kojem je nemoguće odoljeti – a priprema je jednostavnija nego što mislite. U INTERSPARU u Tower Centru pronađite potrebne sastojke i krenite u pripremu ovih sočnih zalogajčića. 

Sastojci za 12 komada

  • 350 g oštrog brašna
  • 400 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 20 g soli
  • 200 g šampinjona
  • 400 g miješanih gljiva
  • 200 g crvenog luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 100 g ribanog parmezana
  • ½ g papra
  • 1 grančica svježeg peršina

Način pripreme

Zamijesite tijesto za quiche od brašna, 250 g maslaca, jajeta, žumanjka i 9 g soli.

Tijesto položite na komad prozirne folije, pokrijte drugim komadom folije, razvaljajte na debljinu 3 – 4 mm. Kalupe promjera 8 – 11 cm premažite maslacem (50 – 60 g), izrežite tijesto 2 cm veće od kalupa, stavite u kalupe, obložite stjenke, izbodite vilicom, pokrijte aluminijskom folijom, dodajte suhi grah, pecite na 180 °C 15 minuta.

U međuvremenu sitno nasjeckajte luk i češnjak, gljive narežite na šestine. Na maslacu pirjajte luk, kad uvene kratko zabijelite češnjak, dodajte gljive, kratko pirjajte, začinite solju i paprom.

Maknite grah i aluminijsku foliju, rasporedite nadjev i vratite u pećnicu još 4 – 5 minuta. Prije posluživanja pospite ribanim parmezanom i dekorirajte listićima svježeg peršina.

Recept preuzet s Dobar tek