Ukusan i sočan, kuglof je najslađi blagdanski desert čija je priprema već desetljećima dio običaja svake obitelji. Kako bi vam ovog Uskrsa dom zamirisao na djetinjstvo i tradiciju, bacite pogled na recept koji vam donosimo u nastavku.
Sastojci
- 125 g maslaca
- 150 g šećera
- 150 ml mlijeka
- 100 g oštrog brašna
- 60 g glatkog brašna
- 20 g kakaa u prahu
- 1 prašak za pecivo
- 2 jaja
Za glazuru
- 40 g maslaca
- 100 g čokolade
- 50 g oguljenih pistacija
Maslac zagrijte da se rastopi, maknite s vatre, umiješajte šećer, mlijeko i na kraju dodajte mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo.
Dodajte jaja, dobro izmiješajte pa smjesu izlijte u namašćen i brašnom posut kalup za kuglof. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 40 – 45 minuta.
Pečeni kuglof ostavite da se malo ohladi pa ga izvadite iz kalupa.
Glazuru pripremite tako da maslac zagrijete do vrenja, maknite ga s vatre, dodajte natrganu čokoladu i miješajte da se čokolada rastopi.
Glazuru prelijte preko ohlađenoga kuglofa i pospite krupno narezanim pistacijama.Ako ste ljubitelj voćnih deserata, osnovni recept za tijesto uvijek možete nadograditi sušenim voćem kao što su, recimo, grožđice.
Recept preuzet s Dobar tek