Ukusan i sočan, kuglof je najslađi blagdanski desert čija je priprema već desetljećima dio običaja svake obitelji. Kako bi vam ovog Uskrsa dom zamirisao na djetinjstvo i tradiciju, bacite pogled na recept koji vam donosimo u nastavku.

Sastojci

  • 125 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 150 ml mlijeka
  • 100 g oštrog brašna
  • 60 g glatkog brašna
  • 20 g kakaa u prahu
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 jaja

Za glazuru

  • 40 g maslaca
  • 100 g čokolade
  • 50 g oguljenih pistacija

Maslac zagrijte da se rastopi, maknite s vatre, umiješajte šećer, mlijeko i na kraju dodajte mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo.

Dodajte jaja, dobro izmiješajte pa smjesu izlijte u namašćen i brašnom posut kalup za kuglof. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 40 – 45 minuta. 

Pečeni kuglof ostavite da se malo ohladi pa ga izvadite iz kalupa.

Glazuru pripremite tako da maslac zagrijete do vrenja, maknite ga s vatre, dodajte natrganu čokoladu i miješajte da se čokolada rastopi.

Glazuru prelijte preko ohlađenoga kuglofa i pospite krupno narezanim pistacijama.

Ako ste ljubitelj voćnih deserata, osnovni recept za tijesto uvijek možete nadograditi sušenim voćem kao što su, recimo, grožđice.

Recept preuzet s Dobar tek