Ljeto na tanjuru uvijek traži lagane, mirisne i šarene recepte koji nas ne opterećuju, a opet zadovoljavaju sva osjetila. Tikvice su upravo takav saveznik – nježne, sočne i svestrane, idealne za bezbroj kombinacija.

Ovoga puta one igraju glavnu ulogu u slanoj piti koja spaja prhko tijesto, kremasti nadjev i bogatstvo začina. Savršena je za lagani ručak, piknik ili večeru na terasi, a izgledom podsjeća na mali gastronomski buket. Evo kako pripremiti ljetnu pitu od tikvica koja će osvojiti i nepca i oči.  U INTERSPARU u Tower Centru ćete pronaći svježe sastojke potrebne za stvaranje ovog malog užitka.

Sastojci za 4 osobe:

Tijesto:

  • 320 g integralnog brašna
  • ½ žlice šećera
  • ½ žlice soli
  • 230 g hladnog maslaca
  • 6 žlica hladne vode

Punjenje:

  • 100 g maslaca
  • 200 g tanko narezanih tikvica
  • 50 g sjeckanog luka
  • 1 žličica sušenog peršina
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1 žličica sušenog bosiljka
  • 1 žličica sušenog origana
  • 2 jaja
  • 1 kiselo vrhnje
  • 250 g mozzarelle
  • nekoliko cvjetova tikvica
  • oko 50 ml maslinova ulja za tikvice
  • sol, papar

Način pripreme

Stavite brašno, šećer i sol u zdjelu. Poklopite ju i protresite da se sastojci dobro promiješaju.

Dodajte hladni maslac i najbolje prstima dobro razmrvite pa počnite povezivati sastojke.

Kad smjesa postane mrvičasta, prebacite sve na radnu podlogu, dodajte 6 žlica hladne vode i počnite mijesiti tijesto. Pritisnite prstom u sredinu tijesta, ako se tijesto drži i ne lijepi, dodali ste dovoljno vode. Ako se lijepi, dodajte postupno malo brašna.

Umijesite i skupite tijesto u kuglu te prekrijte prozirnom folijom, stavite na hlađenje 1 sat prije upotrebe.

Zagrijte pećnicu na 180 °C.

U tavi rastopite maslac na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i pržite 6 – 8 minuta, povremeno miješajući, dok sasvim ne omekša.

Dodajte peršin, sol, papar, češnjak u prahu, bosiljak i origano.

U velikoj zdjeli pomiješajte jaja s vrhnjem i mozzarellom te dodajte prethodno dinstani luk sa začinima. Sve dobro promiješajte.

Tijesto razvaljajte i u posudu za pečenje promjera 30 cm položite tijesto, a rubove ostavite oko 2 – 3 cm duže. Ulijte prethodno dobivenu smjesu i poravnajte ju.

Na vrh posložite narezane tikvice u krug, iznutra prema van. Dodajte cvjetove tikvica, poprskajte sve maslinovim uljem i dodajte prstohvat soli te stavite peći oko 20 minuta.

Nožem zabodite sredinu, kad nož izađe čist, pita je gotova.

Recept preuzet s Dobar tek