Jedan od najpoznatijih talijanskih kolača, složit će se svi, je Tiramisu  Njegova sočnost i savršena kombinacija okusa uvijek nas iznova mame. Tiramisu torta od palačink bit će odličan gost na svakoj proslavi, a njena priprema vrlo je jednostavna i neće vam oduzeti previše vremena. Svi potrebni sastojci čekaju vas u Intersparu. Zasladite si popodne ovim fantastičnim receptom i uživajte u svakom zalogaju.

Palačinke

  • 2 jaja
  • 150 g glatkog brašna
  • 400 ml mlijeka
  • 100 ml espresso kave
  • 40 ml amaretta
  • 100 ml mineralne vode
  • 40 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prsthvat soli

Krema

  • 750 g mascarpone sira
  • 7 žumanjaka
  • 7 bjelanjaka
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 ml mlijeka
  • 100 ml vrhnja za šlag

Čokoladni preljev

  • 150 g tamne čokolade sa 70 % kakaa
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • 10 ml amaretta
  • 10 g instant kave
  • 20 g listića badema
  • 20 g čokoladnih dražeja

Način pripreme


Ispecite dvadesetak palačinki. Miksajte jaja, šećer, vanilin šećer, sol i pola količine mlijeka.

Skuhajte espresso kavu, ohladite i dodajte u smjesu. Nastavite miješati pa dodajte amaretto i brašno.

Dobivenu gustu smjesu razrijedite mlijekom i mineralnom vodom do željene gustoće. Neka tijesto odmori 10 – 15 minuta pa pecite palačinke. U međuvremenu, tucite na pari žumanjke, mlijeko, šećer i vanilin šećer dok se ne ugrije, ohladite na sobnu temperaturu i lagano umiješajte mascarpone. Vrhnje za šlag tucite srednje čvrsto, pomiješajte sa snijegom od bjelanjaka i rahlo umiješajte u kremu sa sirom.

Svaku palačinku premažite kremom i slažite kao tortu. Tortu odložite u hladnjak da se krema stegne.

Zagrijte vrhnje za šlag, umiješajte instant kavu, dodajte natrganu čokoladu, maknite s vatre stalno miješajući da se čokolada rastopi.

Na kraju dodajte amaretto. Tortu prelijte čokoladom i ukrasite listićima badema i čokoladnim dražejama.

Vrhnje za šlag kod pripreme glazure ne smije zakipiti nego ga samo treba zagrijati kako bi se čokolada mogla brzo otopiti.


Recept preuzet s Dobar tek