Ako vam je potrebna inspiracije za pripremu današnjeg ručka i voljeli biste isprobati nešto novo, rasveselit će vas recept koji vam danas predstavljamo.

Riječ je o slasnim canelonima s mljevenim mesom. Ukusni začini i egzotični sastojci ostavit će nezaboravan dojam na vašem nepcu. Sada, kada ste dobili inspiraciju za ručak, zaputite se prema Intersparu po sve potrebne svježe sastojke i pripremite se za uživanje u sočnim i mekanim canelonima.

  • 500 g miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
  • 2 glavice crvenog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica sušenih listova origana
  • 1 dcl suhog bijelog vina
  • 12 canelona
  • 1 žlica maslaca
  • 400 g sjeckane rajčice iz konzerve
  • 1 žlica svježih listova origana i majčine dušice
  • 250 g sira gaude
  • 100 g svježe ribanog parmezana
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Očistite crveni luk i češnjak pa ih sitno nasjeckajte. U tavi debljeg dna zagrijte maslinovo ulje, dodajte 1 sitno sjeckani crveni luk i češnjak pa ih kratko popržite dok se luk ne zažuti. Polako dodajte mljeveno meso i pirjajte na laganoj vatri da posmeđi i počne se razdvajati u grudice. Posolite i popaprite po želji. Pospite suhim origanom, promiješajte pa dodajte 0,5 dcl suhog bijelog vina. Pojačajte vatru da alkohol ispari. Po potrebi dodajte mlake vode ali pazite da vam na kraju umak ostane dovoljno gust. Izvadite meso iz tave i ostavite ga po strani da se ohladi.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Očistite tavu u kojoj ste pripremali meso pa u njoj zagrijte maslac, dodajte drugu glavicu nasjeckanog luka pa pirjajte dok ne omekša. Ubacite nasjeckane listove svježeg origana i majčine dušice, posolite i popaprite te dobro promiješajte. Dodajte sjeckanu rajčicu iz konzerve i ostatak suhog bijelog vina. Lagano promiješajte na srednjoj vatri kako bi se svi okusi lijepo proželi.

Napunite canelone ohlađenom mesnom smjesom. Namastite vatrostalnu ili keramičku posudu, a dno premažite umakom od rajčice. Na umak poslažite napunjene canelone. Prelijte ih umakom od rajčice, pospite naribanom gaudom i parmezanom. Pecite 25 do 30 min. Poslužite uz zelenu salatu po izboru.