Međunarodna izložba ilustracije i stripa “Women (RI)visible”  u Tower Centru Rijeka

Međunarodna izložba ilustracije i stripa “Women (RI)visible” u Tower Centru Rijeka

06.07.2020

Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci poziva Vas na otvorenje međunarodne izložbe ilustracije i stripa pod nazivom “Women (RI)visible” u srijedu, 08. srpnja s početkom u 19.00 sati u Tower Centru Rijeka (hodnik, 4. kat).


Izložbu će otvoriti dekanica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Letricija Linardić koja je ujedno i voditeljica projekta i prodekanica Melinda Kostelac, voditeljica umjetničkih aktivnosti.


Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci od 2017. godine kao punopravni partner uključena je u visokobudžetni EU projekt  naziva „Wom@rts – Women Equal Share Presence in the Arts And Creative Industries“. U navedenom projektu sudjeluje deset partnera iz osam europskih zemalja. 

Strategija projekta „Wom@rts“ temelji se  na pomno osmišljenoj fluktuaciji oko 180 umjetnika i njihovih djela. Dio umjetničkih djela utemeljeno je na postavkama rezidencijalnih programa „Wom@rts“-a koji se predstavljaju riječkoj publici na izložbi „Women (RI)visible“.

U reprezentativnom prostoru Tower Centra Rijeka, umjetnost istovremeno nalazi svoje utočište i visoku vidljivost, nadovezujući se na jedan od temeljnih ciljeva samog projekta - veća vidljivost te jednaka zastupljenost žena u području umjetnosti i kreativnih industrija. Na izložbi će posjetitelji moći vidjeti dvadeset uokvirenih originala umjetničkih djela izrađenih tijekom umjetničke rezidencije u Angouleme-u, svjetski poznatom gradu kao centru europskog stripa.

Radovi će biti prezentirani javnosti putem vizualno pomno osmišljenih panela koji će svakom posjetitelju ponuditi i informacije o autoricama umjetničkih radova te samom EU projektu "Wom@rts" . To je jedinstvena prilika kojime se segment Tower Centra otvara kao "passage - galerija", rezervirana za  vrhunska umjetnička dostignuća rađena na temu knjige Simone de Beauvoir "Drugi spol" (Second Sex), u godini kada Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture. 

Umjetnost postaje jedinstveni događaj upravo kada pronalazi novi put manifestiranja. U ovom slučaju, izložba stvara novu galerijsku dimenziju umjetničkog doživljaja u mnoštvu ponuda Tower Centra. 


Projekt “Wom@rts” sufinanciran je sredstvima EU iz programa Kreativna Europa i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

O samom projektu saznajte više na  stranici www.womarts.eu, Facebook i Instagram stranicama Wom@rtsa.


NOVOSTI U CENTRU