PREDSTAVA RIJEKA DELUXE STIŽE NA KROV TOWER CENTRA RIJEKA - OTKAZNO ZBOG BOLESTI

PREDSTAVA RIJEKA DELUXE STIŽE NA KROV TOWER CENTRA RIJEKA - OTKAZNO ZBOG BOLESTI

13.09.2024

RIJEKA DELUXE, izvedbeni triptih

Izvedbeni triptih autora Ivane Peranić i Žaka Valente  izvodi se na specifičnim lokacijama u Rijeci, a proizašao je iz istraživanja „Riječko kazalište – u potrazi za nužnom pozornicom“ koje je dvoje  umjetnika zajednički razvijalo.  Prvi dio triptiha  “Oproštaj sa Žabicom” premijerno je izveden na riječkom autobusnom kolodvoru 2022., a drugi dio “Tower” na krovu Tower Centera Rijeka 2023. U 2024. riječka publika imat će priliku premijerno pogledati treći dio “HKD”, kao i reprizne izvedbe drugog dijela ovoga triptiha.


TOWER, 2. dio

reprize

19. i 20. rujna 2024. u 18.30 sati  / 19.9. OTKAZANO ZBOG BOLESTI, 20.9. - TBC

Parkiralište Zapad 

na krovu Tower Centera Rijeka

Preporučena ruta za dolazak publike – parkiranje u garažama (-2, -1, 1, 2, 3a, 3b i 4) i dolazak garažnim liftom na etažu +6. Zbog održavanja predstave garaže 5a i 5b bit će zatvorene.

Drugi dio triptiha “Rijeka Deluxe – TOWER” smješten je na lokaciji parkirališta na krovu Tower Centra Rijeka u međuprostoru mora s jedne i željezničke pruge s druge strane, okružen cestama i nadvijen nebeskom kupolom. Terasa parkirališta lagano blijedi, brišu se prometne markacije, beton se ljušti i stvaraju se “bazeni“ kamenčića. Mladi dolaze ovdje konzumirati fast food i pivo, odrasli su automobilima u tranzitu i iz doljnjih garaža prelaze preko terase prema izlazu nakon obavljenog shoppinga. Tu i tamo netko se zaustavi i opijen pogledom na grad, Učku i Kvarner, vadi mobitel i opali selfie ili panoramu dok iznad njega prelijeću avioni i galebovi. 

Izvedbeni par Peranić / Valenta u širokom i dugačkom prostoru poput teniskog terena pokušavaju vratiti prvobitno zamišljeni dašak luksuza ovoga zdanja igrajući “deluxe” par iz brendiranih izloga na istrošenom betonu s pogledom na nedavno prodani toranj. Audio kulisa Envera Krivca scenografski definira izvedbu proširujući publici i izvođačima percepciju koreografskog materijala, kao i samoga prostora kompleksa Tower Centra Rijeka. 


Umjetničko istraživanje lokacije, koreografija i izvedba: Ivana Peranić i Branko Žak Valenta

Izrada zvučne slike lokacije i glazba: Enver Krivac

Kostimografija: Tajči Čekada

Frizura i šminka: Ksenija Nakić-Alfirević

Tehničar: Lorin Zović

Fotograf: Dražen Šokčević


HKD, 3. dio

premijera

27. i 28. rujna 2024. u 20.00 sati

HKD na Sušaku

Strossmayerova 1, Rijeka

U trogodišnjoj potrazi za izgubljenom pozornicom dvojac riječkih nezavisnih kazališnih umjetnika Peranić / Valenta završavaju triptih pod znakovitim nazivom RIJEKA DELUXE na njima značajnoj pozornici ili polaznoj točci njihovih izvedbenih karijera, scenu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

U svojevrsnom dijalogu s pozornicom i formi paralelnih autobiografskih sola,  izvođači i autori, bez uobičajene kazališne zadrške otvaraju dušu publici natopljenu osjećajima i sjećanjima vlastitog postojanja i dugogodišnjeg rada kao akteri riječke nezavisne scene na pozornici HKD-a koji variraju od ljubavi, uvažavanja, empatije do sjete, zabrinutosti i ljutnje, pitajući sebe, jedan drugoga, pozornicu, i nas: Gdje su skrivene njihove izvedbe? Pamti li ih pozornica i publika? Što će biti s nama i s pozornicom HKD-a u budućnosti? Ima li spasa od prekarijata i je li kolektivna memorija jedino mjesto čuvanja njihovih izvedbi?

Rad ujedno objedinjuje prethodna dva dijela triptiha RIJEKA DELUXE -  “Oproštaj sa Žabicom” i “Tower”  čija se fragmentirana video i audio dokumentacija autora Envera Krivca koji je ujedno i treći sugovornik i autor glazbe u triptihu, mogu pogledati u atriju i hodnicima HKD-a, što uključujući izvedbu na pozornici pretvara triptih RIJEKA DELUXE u svojevrsnu  site-specific instalaciju.

Triptih RIJEKA DELUXE hommage je našim životima u gradu Rijeci kao i ljudima današnjice koji se suočavaju sa sve težim uvjetima za život uzrokovanim korumpiranim politikama i političarima koji uništavaju svijet i protiv kojih se treba ustrajno boriti progovaranjem i osvještavanjem. 


Umjetničko istraživanje, koreografija i izvedba: Ivana Peranić i Branko Žak Valenta

Izrada zvučne slike lokacije, glazba i video: Enver Krivac

Financijska podrška: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medije Republike Hrvatske, Zaklada Kultura nova.

Logistička podrška: HKD na Sušaku 

Partner: Tower Center Rijeka


Ulaznice i rezervacije: cijena ulaznice je 10 eura, a paket ulaznica za obje predstave (Tower i HKD) je 16 eura. Zbog ograničenog broja publike obavezna je rezervacija na krila.rezervacije@gmail.com. 

Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA www.krila.org


Eventi
Scroll to top
Update cookies preferences