Kada se na stolu pojavi makovnjača, Božićna radost postaje stvarnost, a svaki zalogaj nosi sa sobom priču o nasljeđivanju i tradiciji. Njeni recepti prenose se generacijama kroz recepte zapisane u bilježnicama. Ova slastica ne samo da zadovoljava naše nepce već i budi sjećanja na sretne trenutke provedene s obitelji tijekom blagdanske sezone. A blagdanska sezona samo što nije počela, stoga evo recept za jedan od najpoznatijih blagdanskih kolača koji nam donosi INTERSPAR, Dobar tek.

Sastojci

Tijesto

  • 250 g oštrog brašna
  • 250 g glatkog brašna
  • 60 g šećera
  • 40 g svježeg kvasca
  • 150 ml mlijeka
  • 70 g maslaca
  • 50 g kiselog vrhnja
  • 20 ml ruma
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • ribana korica limuna
  • 1 prstohvat soli

Nadjev

  • 400 g mljevenog maka
  • 50 g bijelog griza
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 500 ml mlijeka

Izvana

  • 1 žumanjak
  • 50 ml vode
  • 10 g maka


Način pripreme

U malo toplog mlijeka izmrvite kvasac, dodajte žličicu šećera i malo brašna pa ostavite na toplom da nabubri. Prosijte brašno, dodajte šećer, vanilin šećer i sol. Miješajte jaje, žumanjke, rastopljeni maslac, rum i koricu limuna. Brašnu dodajte kvasac i mješavinu jaja, mijesite tijesto dodajući mlijeko i vrhnje. Tijesto mora biti mekano i elastično, ostavite na toplom da se diže 1 sat. U međuvremenu napravite nadjev, pomiješajte griz i mak, u mlijeko dodajte šećer i vanilin šećer, zakipite pa umiješajte mješavinu maka i griza, kuhajte 2 – 3 minute, ohladite. Tijesto premijesite i razvaljajte na debljinu 

1 – 2 cm, premažite nadjevom, zarolajte i stavite peći u uski maslacem namazani lim. Razmutite žumanjak s 50 ml vode, premažite kistom makovnjaču, pospite makom i stavite peći na 160 °C , pecite 70 – 80 minuta. Pustite da se makovnjača ohladi na sobnoj temperaturi, narežite je i poslužite.

Pokrijte površinu zamiješenog tijesta prozirnom folijom i ubrzajte proces dizanja tako da ga stavite u pećnicu na temperaturu od 35 °C.