Kada se na stolu pojavi makovnjača, Božićna radost postaje stvarnost, a svaki zalogaj nosi sa sobom priču o nasljeđivanju i tradiciji. Njeni recepti prenose se generacijama kroz recepte zapisane u bilježnicama. Ova slastica ne samo da zadovoljava naše nepce već i budi sjećanja na sretne trenutke provedene s obitelji tijekom blagdanske sezone. A blagdanska sezona samo što nije počela, stoga evo recept za jedan od najpoznatijih blagdanskih kolača koji nam donosi INTERSPAR, Dobar tek.
Sastojci
Tijesto
- 250 g oštrog brašna
- 250 g glatkog brašna
- 60 g šećera
- 40 g svježeg kvasca
- 150 ml mlijeka
- 70 g maslaca
- 50 g kiselog vrhnja
- 20 ml ruma
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- ribana korica limuna
- 1 prstohvat soli
Nadjev
- 400 g mljevenog maka
- 50 g bijelog griza
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 500 ml mlijeka
Izvana
- 1 žumanjak
- 50 ml vode
- 10 g maka
Način pripreme
U malo toplog mlijeka izmrvite kvasac, dodajte žličicu šećera i malo brašna pa ostavite na toplom da nabubri. Prosijte brašno, dodajte šećer, vanilin šećer i sol. Miješajte jaje, žumanjke, rastopljeni maslac, rum i koricu limuna. Brašnu dodajte kvasac i mješavinu jaja, mijesite tijesto dodajući mlijeko i vrhnje. Tijesto mora biti mekano i elastično, ostavite na toplom da se diže 1 sat. U međuvremenu napravite nadjev, pomiješajte griz i mak, u mlijeko dodajte šećer i vanilin šećer, zakipite pa umiješajte mješavinu maka i griza, kuhajte 2 – 3 minute, ohladite. Tijesto premijesite i razvaljajte na debljinu
1 – 2 cm, premažite nadjevom, zarolajte i stavite peći u uski maslacem namazani lim. Razmutite žumanjak s 50 ml vode, premažite kistom makovnjaču, pospite makom i stavite peći na 160 °C , pecite 70 – 80 minuta. Pustite da se makovnjača ohladi na sobnoj temperaturi, narežite je i poslužite.
Pokrijte površinu zamiješenog tijesta prozirnom folijom i ubrzajte proces dizanja tako da ga stavite u pećnicu na temperaturu od 35 °C.