Sretan rođendan, Tower Center Rijeka!!! Vjerujemo da svi znate da je ovaj vikend u Tower Centeru Rijeka veselo i u slavljeničkom tonu, jer naš omiljeni shopping centar slavi 17. rođendan. Program je zaista bogat i svatko može pronaći nešto za sebe. Ovom prigodom potražili smo recept za slavljeničku tortu i pronašli tortu svih torti - Bogatu čokoladnu tortu. Probajte i vi ovom tortom razveseliti svog slavljenika, a sve sastojke možete pronaći u INTERSPARU.
Sastojci za 10 osoba
Sastojci za biskvit:
- 6 S-BUDGET jaja
- 130 g šećera
- 3 S-BUDGET vanilin šećera
- 3 žlice ruma
- 60 g mekog brašna
- 60 g mljevenog oraha
- 60 g kakaa u prahu
- 1 prašak za pecivo
- 2 dcl mlijeka
Sastojci za kremu od čokoladnog pudinga i mascarponea:
- 600 ml mlijeka
- 2 pudinga od čokolade
- 120 g šećera
- 200 g maslaca
- 200 g S-BUDGET Mascarpone sira
Sastojci za čokoladni ganache:
- 500 ml vrhnja za šlag
- 50 g maslaca
- prstohvat soli
- 400 g S-BUDGET čokolade za kuhanje
- 100 g extra džema od višnje
Način pripreme
Odvojite žutanjke od bjelanjaka. Žutanjcima dodajte šećere i miksajte dok ne postanu svijetle boje. Žutanjcima dodajte rum, mlijeko
Smjesu prebacite u kalup veličine 20 cm, obložen masnim papirom (dno i stranice obruča).
Biskvit pecite na 180 stupnjeva, 45 minuta (napravite test čačkalicom!). Pečeni biskvit ohladite, pa ga prerežite na tri jednaka dijela.
Priprema kreme:
Od 600 ml mlijeka oduzmite malo, pa u njega umiješajte prašak za puding. Ostatak mlijeka stavite na vatru zajedno sa šećerom.
U ključalo mlijeko dodajte mješavinu mlijeka i praška za puding, te kuhajte par minuta. Kuhani puding prebacite u posudu, vrh prekrijte prozirnom folijom, te ga stavite na hlađenje.
U hladan puding dodajte kockicu po kockicu maslaca sobne temperature, te pomoću miksera dobro povežite kremu. Na kraju dodajte i mascarpone, te ponovo povežite sastojke kako biste dobili kremastu teksturu kreme. Krema je spremna za stavljanje na biskvit.
Priprema čokoladnog ganacha:
Vrhnje za šlag stavite u posudu te ga zagrijte do vrenja (ne i da ključa). U drugu posudu razlomite čokoladu, stavite maslac i dodajte sol.
Vrelo vrhnje za šlag prelijte preko čokolade i miješajte dok ne dobijete sjajan ganache. Ganache ohladite u hladnjaku, a nakon toga u njega dodajte 100g džema od višnje i razradite ga mikserom. Neka vam ganache bude srednje mekan (nemojte ga previše miksati), jer će se hlađenjem dodatno učvrstiti. Ovako pripremljen ganache je spreman za stavljanje na biskvit.
*Manji dio ganacha odvojite za ukrašavanje torte, te ga do ukrašavanja ostavite na sobnoj temperaturi.
Način slaganja torte:
Na stalak za tortu stavite prvi biskvit, ganache od čokolade, pa kremu od pudinga i mascarponea. Ponovite postupak s ostala dva biskvita i kremama. Tortu stavite u hladnjak na minimalno 6 sati, a nakon toga ju ukrasite ganachom koji ste prethodno odvojili te tučenim slatkim vrhnjem.
SAVJET: Za bržu pripremu torte prvo napravite kreme. Dok se kreme hlade, ispecite biskvit. Kremama je potrebno oko 3 sata da se ohlade, dok je biskvitu dovoljno i pola sata.