Panettone, taj raskošni talijanski božićni kolač, prava je zvijezda blagdanskog stola i nezaobilazan desert uoči Božića i Nove godine. Ovaj kolač poznat je po svojoj jedinstvenoj kupolastoj formi, mekanoj i prozračnoj unutrašnjosti te bogatstvu okusa zahvaljujući grožđicama, kandiranoj naranči i limunu. Za recept koji vam predstavljamo u nastavku, sve potrebne sastojke pronaći ćete u INTERSPAR trgovini u Tower Centru. Neka vaš dom zamiriše najljepšim blagdanskim mirisom!
Sastojci za 8 kom
- 80 ml mlijeka
- 140 g šećera
- ½ suhog kvasca
- 450 g glatkog brašna
- 4 jaja
- 170 g maslaca
- 1 prašak za pecivo
- 1 soli
- 3 žumanjka
- 1 vanilin šećer
- 100 g svijetlih grožđica
- 80 g kandiranog limuna
- 80 g kandirane naranče
- ribana korica limuna i naranče
Način pripreme
U toplo mlijeko dodajte žlicu šećera, 100 g brašna i instant kvasac, zamijesite i pustite na toplom da se diže 1 sat. Nakon sat vremena dodajte još 180 g brašna i 2 jaja, mijesite, dodajte 60 g omekšanog maslaca, umijesite i ostavite da se diže 2 sata na temperaturi od 30 °C.
Kad se tijesto diglo, dodajte preostalo brašno pomiješano s praškom za pecivo, sol, 2 jaja i žumanjke te preostali maslac. Mijesite tijesto, dodajte vanilin šećer, preostali šećer, ribanu koricu limuna i naranče. Na kraju dodajte grožđice i kandirane limun i naranču te pustite da se diže još 2 sata.
Papirnatu formu za pečenje panettonea promjera 20 cm premažite maslacem i prebacite tijesto, pustite da se diže još 2 sata. Panettone pecite na 200 °C 10 minuta, zatim temperaturu spustite na 180 °C pecite 15 minuta. Smanjite temperaturu na 170 °C i pecite još 20 – 25 minuta. Po potrebi pokrijte papirom za pečenje zadnjih 20 minuta.
Kad je panettone pečen, izvadite ga iz pećnice, pomoću dvije drvene vilice sa svake strane probodite kroz papirnatu formu i okrenite kolač, pustite da se hladi okrenut.
Tijesto za panettone dodatno se obogaćuje kandiranim voćem, citrusima, vanilijom, kao i suhim grožđem koje se potapa u bijeli rum.
Preuzeto s Dobar tek