Jesen bez mirisa bundeve jednostavno nije potpuna. Dok vani lišće šušti pod nogama, u kuhinji se širi topli miris cimeta, maslaca i svježe pečene bundeve. Ovaj recept za kuglof od bundeve i oraha spaja sve što volimo u ovom godišnjem dobu – sočnost, blagu slatkoću i hrskavost oraha. 

Nježan pire od bundeve daje mu savršenu teksturu, dok karamelno-narančin preljev s mascarponeom dodaje dašak raskoši. Idealno za popodnevnu kavu, jesenski brunch ili kao desert kojim ćete oduševiti goste.  U INTERSPARU ćete pronaći sve potrebne sastojke za pripremu ovog neodoljivog deserta, stoga, krenite u nabavku i uživajte u pravom okusu jeseni! 

Sastojci za 8 osoba

  • 190 g brašna
  • 2 praška za pecivo
  • 1 g cimeta
  • prstohvat soli
  • 175 g topljenog maslaca
  • 200 g šećera
  • 2 jaja
  • 250 g pirea od bundeve
  • 40 g nakrupno nasjeckanih oraha

Preljev:

  • 100 g šećera
  • 2 naranče, sok
  • 150 g mascarpone sira
  • 80 g oraha (polovice)

Način pripreme

Bundevu ogulite, narežite na kocke i kuhajte 10 minuta, a potom ocijedite pa napravite pire i ohladite ga.

Pećnicu zagrijte na 190 °C i namastite kalup.

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, soli i cimetom. Miksajte otopljeni maslac i šećer, dodajte jedno po jedno jaje stalno miksajući, umiješajte brašno i na kraju pire od bundeve. Izlijte u kalup i pecite 30 - 40 minuta.

Za preljev karamelizirajte šećer, a kada potamni, zalijte ga sokom od naranče i pustite da prokuha i rastopi karamel. Kada reducira i postane gust kao sirup, maknite ga s vatre i ostavite da se ohladi na 20 °C. Ohlađeni karamel umiješajte u sir mascarpone pa time prelijte ohlađeni kuglof i ukrasite ga polovicama oraha.

Preuzeto s Dobar tek