Dolazak Halloween-a donosi mnogo više od samo kostima i ukrašenih bundeva. Ovo je prava prilika da istražite bogatstvo okusa bundeve u raznim kulinarskim kreacijama. Od juha do deserta, a mi vam danas donosimo recept za goveđi gulaš u buči. U INTERSPARU ćete pronaći svježe sastojke potrebne za stvaranje ovog pravog užitka.
Sastojci za 4 osobe
- 800 g goveđe ili juneće plećke
- 800 g crvenog luka
- 3 češnja češnjaka
- 500 g buće
- 10 sjemenki kima
- 5 g slatke mljevene crvene paprike
- sol
- papar
- 60 ml ulja
- 1 l mesnog temeljca
Temeljac:
- 50 g mrkve
- 80 g korijena celera
- 50 g korijena peršina
- 50 g lista peršina
- 100 g crvenog luka
- 1 češanj češnjaka
- 80 ml bijelog vina
- 40 ml maslinova ulja
- 2-3 zrna papra
- goveđe kosti
Način pripreme
Za temeljac nasjeckajte crveni luk, mrkvu, celer i korijen peršina pa popržite na maslinovu ulju. Potom dodajte sitno nasjeckani češnjak, kratko ga pržite, samo da zabijeli, a zatim podlijte vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari.
Nakon toga podlijte vodom, dodajte goveđe kosti, zrna papra i peršin pa kuhajte 20 minuta.
Meso narežite na kocke i posolite. Luk sitno nasjeckajte i lagano pirjajte do zlatnožute boje pa dodajte meso i nastavite pirjati oko sat i pol, uz povremeno miješanje i podlijevanje mesnim temeljcem.
U međuvremenu, buči odrežite vrh (poklopac), odstranite sjemenke i pažljivo žlicom izdubite meso. Pazite da ne probijete koru buče jer ćete u njoj poslužiti gulaš. Trećinu mesa naribajte, a ostatak narežite na kocke.
Nakon 1,5 sata kuhanja temeljca dodajte meso buče, usitnjeni kim, crvenu papriku i sitno nasjeckani češnjak pa podlijte temeljcem da sastojci budu pokriveni i kuhajte još 30 minuta. Posolite i popaprite po želji.
Gulaš poslužite u izdubljenoj buči.
Naribano meso buče dat će gulašu slatkoću i kompaktnost.
Recept preuzet s Dobar tek