Dolazak Halloween-a donosi mnogo više od samo kostima i ukrašenih bundeva. Ovo je prava prilika da istražite bogatstvo okusa bundeve u raznim kulinarskim kreacijama. Od juha do deserta, a mi vam danas donosimo recept za goveđi gulaš u buči. U INTERSPARU ćete pronaći svježe sastojke potrebne za stvaranje ovog pravog užitka.

Sastojci za 4 osobe

  • 800 g goveđe ili juneće plećke
  • 800 g crvenog luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 500 g buće
  • 10 sjemenki kima
  • 5 g slatke mljevene crvene paprike
  • sol
  • papar
  • 60 ml ulja
  • 1 l mesnog temeljca

Temeljac:

  • 50 g mrkve
  • 80 g korijena celera
  • 50 g korijena peršina
  • 50 g lista peršina
  • 100 g crvenog luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 80 ml bijelog vina
  • 40 ml maslinova ulja
  • 2-3 zrna papra
  • goveđe kosti

Način pripreme

Za temeljac nasjeckajte crveni luk, mrkvu, celer i korijen peršina pa popržite na maslinovu ulju. Potom dodajte sitno nasjeckani češnjak, kratko ga pržite, samo da zabijeli, a zatim podlijte vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari. 

Nakon toga podlijte vodom, dodajte goveđe kosti, zrna papra i peršin pa kuhajte 20 minuta. 

Meso narežite na kocke i posolite. Luk sitno nasjeckajte i lagano pirjajte do zlatnožute boje pa dodajte meso i nastavite pirjati oko sat i pol, uz povremeno miješanje i podlijevanje mesnim temeljcem. 

U međuvremenu, buči odrežite vrh (poklopac), odstranite sjemenke i pažljivo žlicom izdubite meso. Pazite da ne probijete koru buče jer ćete u njoj poslužiti gulaš. Trećinu mesa naribajte, a ostatak narežite na kocke. 

Nakon 1,5 sata kuhanja temeljca dodajte meso buče, usitnjeni kim, crvenu papriku i sitno nasjeckani češnjak pa podlijte temeljcem da sastojci budu pokriveni i kuhajte još 30 minuta. Posolite i popaprite po želji.

Gulaš poslužite u izdubljenoj buči.

Naribano meso buče dat će gulašu slatkoću i kompaktnost.

Recept preuzet s Dobar tek