Jesen nam donosi mnogo finih poslastica, a složit ćemo se svi da je jedna od najfinijih kesten. Od njega možemo raditi razne deserte, ali odlično se slaže i sa slanim jelima. Možda ne biste spojili juhu s kestenom, ali vjerujte nam da kad ju probate napravit ćete ju ponovo. Donosimo vam jedan malo drugačiji recept koji nam donosi Interspar
Sastojci za 4 osobe
- 1 kg kestena
- 200 g crvenog luka
- 1 režanj češnjaka
- 200 g krumpira
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 l povrtnog temeljca
- 80 g kiselog vrhnja
- sol, papar
- muškatni oraščić, cimet, majčina dušica
Način pripreme
Kestene zarežite i pecite u pećnici 15 minuta. Nasjeckajte luk i češnjak, krumpir ogulite i narežite na kocke.
Na maslinovu ulju pirjajte luk 15 minuta, dodajte češnjak, kratko popržite samo da zabijeli, podlijte s malo temeljca.
U međuvremenu ogulite kestene, ostavite par komada za dekoriranje. Dodajte kestene i krumpir na luk, podlijte temeljcem da budu pokriveni, kuhajte dok ne omekša. Miksajte juhu, dodajte temeljca do željene gustoće, začinite solju i svježe mljevenim paprom, kuhajte još 2 – 3 minute.
Kiselo vrhnje razmutite s malo vruće juhe i umiješajte u juhu kad ugasite vatru. Razdijelite juhu u tanjure, dodajte 1 – 2 kestena, lagano začinite ribanim muškatnim oraščićem i cimetom, po želji pospite majčinom dušicom.