Jesen je vrijeme kada uživamo u bogatstvu prirode. Nema ništa bolje nego prepustiti se njenim mirisima i okusima te pripremiti nešto posebno za svoje nepce. Upravo zato vam danas donosimo recept za rustikalnu pitu od jabuka, jednu od omiljenijih poslastica koje jesen donosi na naše stolove.
Glavnu ulogu u ovom receptu igraju sočne, slatko - kiselkaste jabuke. Kada se spoje sa mirisnim cimetom i prhkim tijestom, rezultat je jesenska čarolija uhvaćena u svakom zalogaju koju jednostavno morate kušati. Ova šarmantna pita očarat će vas svojim slatkim mirisima i nesavršenim izgledom - hrskavom koricom i mekanim jabukama koje proviruju kroz pukotine tijesta. Osim toga, priprema je jednostavna pa se u njenu izradu slobodno mogu upustiti i oni manje vješti u kuhinji.
Sastojci za 4 osobe
- 100 g oštrog brašna
- ½ praška za pecivo
- 70 g maslaca
- 30 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 1 prstohvat soli
Nadjev:
- 800 g jabuka
- 100 g šećera
- 50 g mljevenih keksa
- 5 g cimeta
- 60 g maslaca
Izvana:
- 1 žumanjak
Zamijesite prhko tijesto od brašna, praška za pecivo, 70 g maslaca, 30 g šećera, vanilin šećera, prstohvata soli i jajeta. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i odložite u hladnjak dok pripremate nadjev.
Naribajte jabuke i pomiješajte s cimetom, mljevenim keksima i šećerom. Razvaljajte tijesto između dva komada prozirne folije na veličinu kalupa u kojem ćete peći.
60 g maslaca narežite na tanke listiće. Na dno kalupa stavite listiće maslaca, zatim rasporedite jabuke, ugurajte između još nekoliko listića maslaca, a preostali maslac stavite na jabuke.
Pokrijte nadjev tijestom, izbodite ga vilicom, premažite razmućenim žumanjkom, pecite na 180 °C.
Recept preuzet s Dobar tek