Sezona je trešanja, stoga je sada pravo vrijeme za uživanje u ovim sočnim plodovima. Obožavamo ih svježe, ali i kao ukusan dodatak kolačima i ostalim slasticama. Kako biste sezonu trešanja iskoristili na najslasniji način, danas vam predstavljamo jednostavan recept uz kojeg ćete uživati u svakom zalogaju.

SASTOJCI

Za 6 osoba

Tijesto:

  • 280 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  •  ½ žličice praška za pecivo
  • 140 g maslaca
  • 3 žlice šećera
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica kiselog vrhnja

Nadjev:

  • 600 g očišćenih trešanja
  • 150 g šećera
  • 1 žlica limunova soka
  • ¼ žličice cimeta u prahu
  • ¼ žličice muškatnog oraščića u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice škrobnog brašna

Za premazivanje tijesta:

  • 1 razmućeni bjelanjak
  • 1 žlica mlijeka
  1. Brašnu dodajte sol, prašak za pecivo, šećer, hladan maslac narezan na listiće, žumanjak, kiselo vrhnje pa dobro izmiješajte električnom miješalicom. Dodajte hladne vode, po potrebi, da dobijete glatko tijesto. 
  2. Podijelite ga u dva dijela, jedan dio 2/3 i drugi dio 1/3 tijesta, pa ih umotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 1 sat. Zatim veće tijesto razvaljajte na veličinu da može prekriti i rubove posude za pitu (Ø 24 cm). Stavite ga u posudu i premažite bjelanjkom. Drugo, manje, tijesto razvaljajte na veličinu posude i izrežite na trakice. 
  3. U posudu stavite trešnje pa im dodajte šećer, limunov sok, cimet, muškatni oraščić, vanilin šećer, škrobno brašno i promiješajte. 
  4. Dobiveni nadjev rasporedite preko tijesta te po njemu složite drugo tijesto (trakice) u obliku rešetke. Rubove pritisnite vilicom, premažite ga mlijekom i pecite oko 35 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C. Pečenu pitu ostavite da se hladi 2 sata, a zatim poslužite.

Savjet: U ovu crostatu stavljajte samo zrele i sočne trešnje.

Izvor: Dobar tek