Sezona je trešanja, stoga je sada pravo vrijeme za uživanje u ovim sočnim plodovima. Obožavamo ih svježe, ali i kao ukusan dodatak kolačima i ostalim slasticama. Kako biste sezonu trešanja iskoristili na najslasniji način, danas vam predstavljamo jednostavan recept uz kojeg ćete uživati u svakom zalogaju.
SASTOJCI
Za 6 osoba
Tijesto:
- 280 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- ½ žličice praška za pecivo
- 140 g maslaca
- 3 žlice šećera
- 1 žumanjak
- 1 žlica kiselog vrhnja
Nadjev:
- 600 g očišćenih trešanja
- 150 g šećera
- 1 žlica limunova soka
- ¼ žličice cimeta u prahu
- ¼ žličice muškatnog oraščića u prahu
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice škrobnog brašna
Za premazivanje tijesta:
- 1 razmućeni bjelanjak
- 1 žlica mlijeka
- Brašnu dodajte sol, prašak za pecivo, šećer, hladan maslac narezan na listiće, žumanjak, kiselo vrhnje pa dobro izmiješajte električnom miješalicom. Dodajte hladne vode, po potrebi, da dobijete glatko tijesto.
- Podijelite ga u dva dijela, jedan dio 2/3 i drugi dio 1/3 tijesta, pa ih umotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 1 sat. Zatim veće tijesto razvaljajte na veličinu da može prekriti i rubove posude za pitu (Ø 24 cm). Stavite ga u posudu i premažite bjelanjkom. Drugo, manje, tijesto razvaljajte na veličinu posude i izrežite na trakice.
- U posudu stavite trešnje pa im dodajte šećer, limunov sok, cimet, muškatni oraščić, vanilin šećer, škrobno brašno i promiješajte.
- Dobiveni nadjev rasporedite preko tijesta te po njemu složite drugo tijesto (trakice) u obliku rešetke. Rubove pritisnite vilicom, premažite ga mlijekom i pecite oko 35 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C. Pečenu pitu ostavite da se hladi 2 sata, a zatim poslužite.
Savjet: U ovu crostatu stavljajte samo zrele i sočne trešnje.
Izvor: Dobar tek