Neodoljivom tartu malo tko može odoljeti, a nadjenuti ga možete čokoladnim namazima, voćem, jogurtom, a isto tako i povrćem, gljivama, sirom. Budući da je sezona bobičastog voća mi smo odlučili probati mini tart s malinom i limunom. Sve potrebne namirnice čekaju vas u Intersparu.

Sastojci za 6 osoba

Tijesto:

  • 300 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • naribana limunova korica

Krema od limuna:

  • 100 g ricotte
  • 50 g mascarponea
  • 100 g limuna, sok i korica
  • 1 vanilin šećer
  • 40 g šećera
  • 1 žumanjak

Za tartove s limunom:

  • 1 bjelanjak
  • 25 g šećera
  • malo soli

Za tartove s malinama:

  • 80 g malina
  • 2 bjelanjka
  • 90 + 15 g šećera
  • 20 g glukoze
  • 6 g želatine
  • nekoliko kapi limunova soka

Od brašna, maslaca, šećera, jaja, prstohvata soli i malo naribane limunove korice zamijesite tijesto. Razvaljajte tijesto između 2 komada prozirne folije, izrežite 1 – 2 cm veće od kalupa. Stavite tijesto u maslacem namazane kalupe, obložite stranice pa uklonite višak tijesta. Izbodite vilicom, pokrijte aluminijskom folijom, na to stavite suhi grah i pecite na 175 °C 10 minuta.

Za kremu razmutite mascarpone i ricottu. Miješajte žumanjak, šećer i vanilin šećer, kad se šećer rastopi, dodajte limunov sok i malo sitno naribane limunove korice. Ujednačite kremu i polako dodajte stalno miješajući u sir.

Maknite grah i foliju, nalijte dobivenu kremu u pola košarica od pečenog tijesta, vratite u pećnicu na 160 °C i pecite 10 minuta bez ventilatora, samo s uključenim gornjim i donjim grijačem. Bjelanjak i mrvicu soli stucite u čvrst snijeg, dodajte šećer.

Na slastičarsku vrećicu stavite zvjezdasti nastavak, napunite vrećicu i naštrcajte snijeg na tartove. U pećnici ostavite uključen samo gornji grijač pa u njoj sušite tartove 5 minuta. Napravite kremu za tartove s malinama: stavite u posudu bjelanjke sobne temperature i nekoliko kapi limunova soka.

Pomiješajte 90 g šećera s glukozom i malo vode, zakipite. Kad šećer dosegne temperaturu od 110 °C, stavite u bjelanjke 15 g šećera i miksajte srednjom brzinom. Namočite želatinu u ledenu vodu. Kad šećerni sirup dosegne 115 °C, maknite s vatre, dodajte ocijeđenu želatinu, miksajte postupno ulijevajući u bjelanjke dok ne dosegne sobnu temperaturu.

Kremom premažite drugu polovicu košarica, ostavite da stoji sat vremena, a zatim dodajte maline.

Da bi snijeg od bjelanjaka bio što čvršći koristite svježe bjelanjke, a možete dodati i malo limunova soka.

Recept preuzet s Dobar tek