Danas vam predstavljamo neodoljiv recept za nizozemske palačinke ili poffertjes, tradicionalni nizozemski ulični desert. Izgledaju kao male američke palačinke, a budući da se rade s kvascem imaju laganu, spužvastu strukturu. Ovaj mekani kolačić vrlo je jednostavni za pripremiti i savršen je izbor za doručak, užinu, rođendane ili druženja s prijateljima.

Za recept koji vam predstavljamo u nastavku, sve potrebne sastojke pronaći ćete u Intersparu. Neka vaš dom zamiriše najljepšim slatkim mirisom! 

Sastojci za 4 osobe

  • 150 g glatkog brašna
  • 100 g heljdinog brašna
  • 2 grančice timijana
  • 30 g šećera
  • korica 1 limuna
  • 350 ml punomasnog mlijeka
  • prstohvat soli
  • 7 grama kvasca
  • 1 jaje
  • maslac za pečenje
  • šećer u prahu i borovnice za serviranje
  • grančice timijana

100 ml mlijeka zagrijte da bude mlako. Umiješajte šećer i kvasac, pokrijte i ostavite sa strane da se smjesa zapjeni. 

Zatim u zdjelu dodajte ostatak mlijeka, brašno, jaje, koricu limuna, listiće timijana koje ste sitno nasjeckali, sol i smjesu s kvascem te dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite nekih sat vremena da se smjesa digne. 

Na jako zagrijanoj tavi otopite maslac. Kad je maslac vruć, stavljajte po jednu žlicu smjese da dobijete male palačinke. Čim se ispeku s donje strane, pažljivo ih okrenite na drugu i ispecite do kraja. 

Servirajte obilno posute šećerom u prahu, uz borovnice i grančice timijana.

Poffertjes se tradicionalno peku u specifičnoj tavi s polukružnim utorima.

Lonci&Poklopci by Bajde, 50 € (376,73 kn)

Recept preuzet s Dobar tek