
Ako tražite jednostavan i aromatičan kolač koji će unijeti neodoljiv miris u vaš dom, sočni biskvit s jabukom i medom savršen je izbor. Ova slastica spaja prirodnu slatkoću meda i sočnost jabuka, stvarajući mekan i mirisan biskvit koji se topi u ustima.
Priprema je lagana, što ga čini idealnim desertom za svakodnevno uživanje, ali i za posebne prilike kada želite nešto fino, a jednostavno. Svi potrebni sastojci čekaju vas u INTERSPAR trgovini u Tower Centru Rijeka.
Sastojci
- 300 g naribanih jabuka
- 150 g meda
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 200 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 100 ml biljnog ulja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 100 ml jogurta
- 1 prstohvat soli
- 50 g šećera u prahu
Način pripreme
Naribane jabuke možete kratko pirjati u tavi (oko 5 minuta) da omekšaju i postanu kašaste.
U velikoj zdjeli miksajte jaja sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Zatim dodajte med, ulje, ekstrakt vanilije i jogurt te sve dobro promiješajte.
U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i prstohvat soli. Postupno dodajite suhe sastojke u smjesu s jajima i lagano miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
Umiješajte naribane jabuke u smjesu. Tijesto će biti nešto gušće, ali to će mu osigurati sočnost.
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Okrugli kalup za tortu (promjera 22 - 24 cm) obložite papirom za pečenje ili ga dobro premažite maslacem i pospite brašnom. Ulijte tijesto u kalup i poravnajte gornju površinu.
Pecite biskvit 40 - 45 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu biskvita ne bude čista kad je izvadite.
Kada se kolač ispeče, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi u kalupu 10-ak minuta, a potom ga izvadite iz kalupa i stavite na tanjur da se potpuno ohladi.
Kada se ohladi, biskvit pospite šećerom u prahu i poslužite.
Recept preuzet s Dobar tek