Dok ljeto polako broji svoje posljednje dane i povlači se pred hladom jeseni, priroda nam nudi bogatstvo voća koje jedva čeka da bude pretvoreno u ukusne poslastice. Jedno od najomiljenijih voća ovog prijelaznog doba su šljive, čije sočno i slatko meso čini savršenu osnovu za mnoge kulinarske čarolije. Danas vam zato predstavljamo recept za slasni tart od šljiva koji će vašim nepcima pružiti nezaboravno iskustvo. 

Ovaj prefini tart spaja šljive i prhko tijesto, stvarajući savršenu harmoniju slatkoće i hrskavosti. Osim što je jednostavan za pripremu, ovaj recept je i prava poslastica za oči. 

Sastojci

Tijesto:

  •     300 g oštrog brašna
  •     200 g maslaca
  •     100 g šećera
  •     1 vanilin šećer
  •     1 jaje
  •     ½ praška za pecivo
  •     korica 0.5 limuna
  •     1 prstohvat soli

Krema:

  •     200 g maslaca
  •     160 g šećera
  •     2 vanilin šećera
  •     2 jaja
  •     2 žumanjka
  •     240 g mljevenih badema
  •     100 ml svježe cijeđenog narančinog soka
  •     600 g šljiva

Način pripreme

Zamijesite tijesto: pomiješajte brašno s praškom za pecivo, dodajte maslac i počnite prstima spajati da dobijete mrvice. Potom dodajte šećer, jaje, ribanu koricu limuna i zamijesite prhko tijesto.

Šljive raspolovite i odstranite im koštice. Razvaljajte tijesto između dvaju komada prozirne folije i prebacite ga u maslacem namazan okrugli kalup. Obložite kalup tijestom, izbockajte vilicom i pecite 15 minuta na 180 °C.

Dok se tijesto peče, napravite kremu. Pjenasto miksajte maslac, šećer i vanilin šećer, dodajte jaja, nastavite miksati, dodajte žumanjke, miksajte dalje, potom dodajte narančin sok i još malo miksajte. Na kraju umiješajte mljevene bademe.

Premažite tijesto kremom, dodajte polovice šljiva kožom okrenute prema dolje, vratite u pećnicu i pecite još 30 minuta.

Recept preuzet s Dobar tek