Ukusan i zdrav zalogajčić koji će vaš školarac smazati zvuči odlično!
Nutricionisti predlažu doručak u kojem se nalaze vitamini, vlakna i proteini. Možda zvuči komplicirano, no vjerujte, nije, u Intersparu smo pronašli savršen recept za brz i zdrav doručak. Zdravije pizza rolice upravo je ono što vam treba. Priprema je vrlo jednostavna, sastojci su svakodnevni, stoga vam savjetujemo da iskušate recept. Vjerujemo kako ćete biti oduševljeni.
Sastojci
Tijesto
- 150 g integralnog brašna
- 150 g glatkog brašna
- ½ žličica soli
- 1 žličica šećera
- 5 g suhog kvasca
- 75 ml mlijeka
- 100 ml tople vode
- 1 žličica maslinovog ulja
Umak
- ½ glavice luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 mala tikvica
- 1 mrkva
- 200 rajčica
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 žličica sušenog origana
- sol i papar
Nadjev
- 100 g šunke
- 100 g sira goude
- 10 maslina
Od svih sastojaka (osim ulja) umijesite mekano i podatno tijesto. Mijesite dugo, postupno dodavajući vodu kako tijesto ne bi bilo pregnjecavo. Kada postane elastično i glatko, stavite ga u čistu posudu, prelijte maslinovim uljem i prekrijte krpom pa pustite da stoji dok se ne udvostruči (oko 1 sat).
Za to vrijeme napravite umak: svo povrće narežite, posipajte začinima i uljem i dobro promiješajte. Prebacite u protvan i pecite oko 25-30 minuta na 200°C - tj. dok ne omekša. Zatim ga usitnite u sjeckalici ili štapnim mikserom dok ne dobijete pire te ga dodatno po ukusu začinite origanom, solju i paprom.
Također, pripremite si šunku, sir i masline - sve sitno nasjeckajte ili naribajte.
Tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika debljine oko 1/2 cm. Premažite cijelo tijesto umakom, pa pospite šunkom, sirom i maslinama. Zarolajte u čvrsti valjak.
Zatim odrežite pužiće kako je prikazano u videu - najlakše je pomoću zubnog konca, a možete i oštrim nožem.
Protvan promjera 26 cm premažite uljem pa složite rolice u njega, ostavivši oko 1 cm razmak među njima kako bi imale gdje rasti za vrijeme pečenja. Poklopite ih i ostavite 15-ak minuta da odmore, a za to vrijeme pećnicu zagrijte na 200°C.
Pecite rolice 25-30 minuta, izvadite i pećnice pa prekrijte krpom da malo omekšaju. Ohladite ih i spremite u hladnjak te drugi dan zapakirajte djeci kao užinu zajedno sa svježim ili sušenim voćem. Dobar tek!
Recept preuzet iz Dobar tek