Bundeva, najpoznatija namirnica tijekom jeseni današnja je glavna gastro zvijezda. Riječ je o super zdravoj namirnici koja ima vrlo nisku kalorijsku vrijednost, a zbog obilja karotina, provitamina A, vitamina C, E i K te vitamina B grupe, kalija, fosfora, kalcija te željeza preporučuje se u prehrani svih dobnih skupina pa tako i djeci. Može se jesti sirova, ali i na sto drugih načina.

Mi vam danas donosimo zdrav i jednostavan recept, tart od bundeve i đumbira. Sve potrebne namirnice čekaju vas u Intersparu.

Sastojci

  • 500 g muškatne bundeve
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 4 žlice javorova sirupa
  • 2 jaja
  • 1 žlica oštrog brašna
  • 2 vanilin šećera
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica kardamoma
  • 1 žlica svježeg sitno ribanog đumbira
  • 1 žličica ribanog muškatnog oraščića
  • 3 žlice džema od dunja ili marelica

Prvo napravite prhko tijesto. Umiješajte sve suhe sastojke, pa prstima povežite s maslacem. Kada dobijete mrvičastu smjesu dodajte jaje, vrhnje i hladnu vodu, pa umijesite prhko tijesto. Ukoliko se lijepi, dodajte još brašna. Oblikujte kuglu, zamotajte je u prozirnu foliju i stavite u hladnjak minimalno pola sata.

Zagrijte pećnicu na 170°C. Bundevu narežite na četvrtine, očistite od koštica pa stavite na papirom obložen lim za pečenje. Stavite peći 30-40 minuta ovisno o veličini bundeve. Pečenu bundevu malo ohladite i dok je još topla odvojite od kore, te usitnite vilicom. Ako želite možete je usitniti i u blenderu ali nećete dobiti tako grubu teksturu kao kada to radite vilicom. U usitnjenu i toplu bundevu umiješjte svježe naribani đumbir. 

Razvaljajte ohlađeno tijesto i stavite u namašćeni kalup za tart s valovitim rubom. Ova količina nadjeva idealna je za kalup promjera 30 cm. Poravnajte tijesto po dnu i uz rubove, pa ga na nekoliko mjesta po dnu probodite vilicom. Stavite tijesto peći desetak minuta pa ga izvadite vani da odstoji dok ne pripremite nadjev.

Pjenjačom izmiješajte jaja, smeđi šećer, vanilin šećer pa dodajte bundevu s đumbirom. Dodajte vrhnje, vaniliju, cimet, kardamom i muškatni oraščić pa pjenjačom opet izmiješajte dok se sastojci ne povežu. Polupečeno tijesto namažite džemom od dunja ili marelice, pa na njega izlijte nadjev. Pitu stavite peći 40 minuta na 170°C.

Ohladite je na sobnoj temperaturi, a prije posluživanja možete posuti malo cimetom i dodati sa strane sladoled od vanilije. Tart možete poslužiti i ohlađen.