Krenula je sezona jagoda i treba ju dobro iskoristiti. Donosi vam prefini recept za tortu od jagoda i kakaa. Ova jednostavna torta lako se priprema, ne peče se i izvrsnog je okusa. U Intersparu ćete pronaći sve potrebne sastojke, stoga krenite u nabavku i pripremite svoje nepce za uživanje u slatkom desertu.
SASTOJCI
Za 4 osobe
Kora
- 2 i 1/2 šalice badema
- 3 velike žlice agavinog sirupa (ili meda, ili javorovog sirupa)
- 3 velike žlice otopljenog kokosovog maslaca
- 3 velike žlice sirovog kakaa
- 1 velika žlica limunovog soka
Krema
- 4 šalica jagoda
- 1 velika žlica limunovog soka
- 2 smrznute banane
- 2 šalice indijskih oraha namočenih 2 sata i ocijeđenih
- 3-4 velike žlice agavinog sirupa (ili meda, ili javorovog sirupa ovisno koliko slatko volite, možete probati pa dodati da vam bude po želji)
- 3/4 šalice otopljenog kakao maslaca
- 1 žličica ektrakta vanilije
Kakao preljev
- 4 velike žlice kakaa
- 3 velike žlice agavina sirupa
- 1-2 velike žlice zobenog mlijeka
Kora
- U multipraktiku prvo usitnite suhe sastojke: orašide i kakao. Kad dobijete smjesu poput krupnijeg brašna, dodajte sirup, limunov sok i maslac. Miksajte još dok ne dobijete gustu, za prste ljepljivu masu koja je kompaktana kada se pritisne. Ako se to ne dogodi, dodajte malo vode. Istresite u kalup (26 cm) za tortu i prstima ili žlicom utisnute da se dobije kora. Stavite u hladnjak.
Krema
- Sve sastojke osim jagoda stavite u jaki blender i blendajte dok ne dobijete glatku masu. Dodajite jagode postepeno i još blendajte.
Kakao preljev
- Stavite sve sastojke za preljev u jaki blender i miksati dok ne dobijete glatku masu.
- Izvadite kalup iz frižidera. Velikom žlicom nanosite kremu pa ’prešarajte’ preljevom jedan sloj. Zatim opet nanesite sloj i opet prešarajte preljevom. Možete ravnomjerno u smjesu ubaciti i sjeckane sirove jagode. Zagladite vrh velikom žlicom ili nožem.
- Slijedi ukrašavanje. Ideja je bezbroj. Posavjetujte se s djecom, neka ovaj dio pripreme bude igra, ako ih već niste ranije uključili u spravljanje torte. Prekrijte cijeli gornji sloj narezanim jagodama. Ili ih složite u krug na sredini ostatkom preljeva nacrtajte ’smješka’. Ili srce. Ili broj godina vašeg djeteta. Ili napravite cvijet od jagoda...
- Odložite u hladnjak minimalno 3-4 sata prije serviranja.
Recept preuzet s Dobar tek