Postoji li išta bolje od slasnog uskršnjeg doručka u krugu bliskih osoba i obitelji? Već nam rastu zazubice kada pomislimo na mirisnu šunku, jaja, hren i mladi luk. Međutim, kakav bi to doručak bio bez glavne zvijezde svakog uskršnjeg stola – pince.

Ukusna i sočna, pinca je slatki blagdanski kruh čija je priprema već desetljećima dio običaja svake obitelji. Kako bi vam ovog Uskrsa dom zamirisao na djetinjstvo i tradiciju, bacite pogled na recept koji vam donosimo u nastavku.

Sastojci za pincu:

– 1kg brašna

– 3 jaja + 2 žumanjka

– 25 dkg šećera

– 2 vanilin šećera

– 3 naribane kore naranče i 1 kora limuna ( neprskanih)

– 1 svježi kvasac

– 25 dkg masnoće (10 dkg masti +15 dkg maslaca)

– 5 dcl mlijeka

– prstohvat soli

1. U posudi zagrijte 1 dcl mlijeka (ne smije biti prevruće) dodajte 1 čajnu žlicu šećera i 1 čajnu žlicu brašna, promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite da se sve diže, pokriveno kuhinjskom krpom. Brašno prosijati u zdjelu i ostaviti na toplom kako bi se ugrijalo.

2. Umutite 3 cijela jaja i 2 žumanjaka dok ne dobijete pjenastu smjesu, potom u nju dodajte šećer, vanilin šećer te ponovno izmiksajte dok smjesa ne postane homogena, a kristali šećera rastopljeni. Na kraju umiješajte naribanu koricu naranče i limuna te izmiješajte.

3. Na laganoj vatri rastopite maslac i mast (pazite da bude vrelo, ali da ne prokuha).

4. Prvu smjesu jaja i šećera dodajte u brašno i lagano izmiješajte, potom u nekoliko navrata ulijte masnoću uz neprekidno miješanje. Dodajte prstohvat soli i uzdignuti kvasac, ponovno sve izmiješajte i počnite dolijevati mlijeko uz neprestano miješanje.

5. Smjesu ostavite na toplom prekrivenu stolnjakom dok se ne udvostruči nakon čega ju je potrebno ponovno umijesiti i podijeliti na četiri jednake loptice. Pince prebacite na protvanj prekriven masnim papirom i ostavite da se dignu.

6. Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva, a oblikovane pince, nakon što se uzdignu oštrim škarama razrežite od sredine prema tri kuta čineći rezove dugačke oko 5 centimetara dužine. Pecite 30 minuta.

7. U međuvremenu napravite sirup od ½ dcl vode i 1 velike žlice šećera, dobro izmiješajte i nakon 30 minuta pečenja izvadite pince iz pećnice i premažite ih sirupom te pospite šećerom. Vratite pince u pećnicu na još 10 minuta, izvadite i dobro ohladite prije rezanja.

Ukoliko nemate vremena ili volje za pečenje, ne brinite. U Piku vas čekaju slasne i svježe pince izrađene prema domaćoj recepturi naših baka. U slast!

PIK RIJEKA, 11,95 KN 350G