S dolaskom ljetnih vrućina volja za kuhanjem i “druženjem” sa štednjakom se smanjuje. Umjesto teških zimskih jela sve se više okrećemo laganim i osvježavajućim receptima čija nam priprema oduzima što manje vremena. U ljetnoj ishrani prevladava povrće, voće te nemasno meso poput teletine ili piletine. Također, na jelovniku su često morski plodovi i riba. Ako vam je ponestalo inspiracije za ručak ili želite isprobati nešto novo, čime ćete oduševiti vaše ukućane i prijatelje, bacite pogled na recept u nastavku.

Sve što vam je potrebno pronaći ćete u Intersparu, stoga trk u shopping i opremite se kvalitetnim i svježim namirnicama za najukusniji ručak. Dobar tek!

SASTOJCI
Za 4 osobe
  • 4 brancina oko 350 – 400g
  • 2 glavice koromača, prepolovljene i tanko narezane
  • 2 limuna, tanko rezana
  • 4 žlice nasjeckanih listova svježeg kopra
  • 4 žlice nasjeckanih listova svježeg peršina
  • 4 žlice nasjeckanih listova timijana
  • 8 listova lovora
  • maslinovo ulje
  • 300 ml bijelog vina
  • sol i svježe mljeveni papar
  1. Zagrijte pećnicu na 200°C. Dobro operite i očistite brancine od ljuski i iznutrica, pa im odstranite glavu i škrge. Pokapajte ih s malo maslinova ulja te ih odložite sa strane. Dobro operite limun pa ga narežite na ploške debljine nekoliko milimetara. Operite glavicu koromača pa ga nasjeckajte na tanke listiće. Timijan, kopar i peršin nasjeckajte na sitno. Sada u unutrašnjost svakog brancina stavite kriške limuna, narezani koromač, te nasjeckani peršin, kopar i timijan. Ribu dobro posolite i popaprite po želji.
  2. U veću pripremljenu posudu za pečenje stavite preostali nasjeckani koromač, kriške limuna, začinsko bilje i lovor pa na posteljicu od povrća stavite pripremljene brancine. Zalijte sve s malo maslinova ulja i bijelog vina. Prekrijte posudu alu folijom pa stavite u zagrijanu pećnicu da se peče 25-30 minuta. Na pola pečenje skinite foliju pa ribu pelijte sokom od pečenja.
  3. Nakon što je riba pečena stavite je sa strane i prekrijte alu folijom kako bi ostala topla. Posudu u kojoj se pekla riba stavite na plamen pa kuhajte nekoliko minuta dok se sokovi od pečenja lagano ne reduciraju. Procijedite umak u posebnu posudu.
  4. Sada uzmite pečene brancine pa im odvojite meso od kosti tako da od svakog brancina dobijete dva lijepa fileta. Na tanjur za posluživanje položite pečeni koromač, kriške limuna i začinsko bilje pa na njega položite filete brancina. Prelijte sve lagano s reduciranim umakom od pečenja. Uz ribu možete poslužiti i pečeni mladi krumpir.

INTERSPAR

 

Recept preuzet sa www.dobartek.spar.hr