Svi se s vremena na vrijeme zaželimo ukusnog i sočnog rižota. Bilo kao glavno jelo, bilo kao prilog, rižoto je zaista svestrano jelo koje se može kombinirati od raznih sastojaka. Kuhajući ga, možemo se poigrati s raznim mesom, gljivama, povrćem, morskim plodovima… Tajna dobrog i bogatog rižota je u temeljcu i dinstanom luku, koji ovom jelu daju dodatnu punoću i kremoznost. Danas donosimo recept za vege rižoto kod kojega se u glavnoj ulozi nalaze butternut tikva, pinjoli i mladi špinat.


Ovo slasno i jednostavno jelo savršen je uvod u sezonu tikvi koja će se, kao pravi predstavnik jeseni, sve više pojavljivati na našem meniju. Pinjoli i mladi špinat daju posebno kremast i nježan okus kojeg vaše nepce neće zaboraviti. Potrebni sastojci za ovaj sočan rižoto čekaju vas u Intersparu.

SASTOJCI

Za 4 osobe
  • 500g butternut (muškatne) tikve
  • 250g riže Premium Carnaroli
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • 1l povrtnog temeljca
  • 1 dcl. suhog bijelog vina
  • 50g svježeg parmezana
  • 50g maslaca
  • 2 žlice pinjola
  • 150g mladog špinata
  • maslinovo ulje
  • sol i svježe mljeveni papar
  1. Za početak narežite sitno ljubičasti luk. Butternut tikvu ogulite, očistite pa je narežite na kocke cca 2 x 2 cm. Pinjole prepržite na suhoj tavi pa ih stavite sa strane. U dubljoj posudi zagrijte litru povrtnog temeljca. Napravite malo jači temeljac kako bi vaš rižoto bio ukusniji i bogatiji. Mladi špinat operite i posušite.
  2. Zagrijte dublju tavu pa na par žlica maslinova ulja prepržite nasjeckani luk dok se ne zacakli. Dodajte narezanu bundevu pa je pržite dok lagano ne omekša. Dodajte rižu pa lagano promiješajte kako bi se sva zrna obložila masnoćom. Posolite i popaprite po želji. Podlijte vinom, pojačajte vatru pa dodajte zaimaču temeljca. Smanjite vatru pa dodajte temljeca dovoljno da prekrije bundevu. Kuhajte na laganoj vatri dok riža ne upije temeljac pa ulijte novu količinu. Ponavljajte postupak dok riža ne bude kuhana “al dente”.
  3. Na kraju uspite prepržene pinjole, mladi špinat, naribani parmezan, dodajte veću žlicu maslaca pa sve dobro promiješajte kako biste dobili ukusni kremasti rižoto. Pustite da rižoto odmori par minuta pa navalite dok je toplo.

Za ovaj recept koristili smo:

INTERSPAR