Brudet – to sočno riblje jelo osvaja nas svojim neodoljivim mirisom i savršenim okusom koji nas obara s nogu već prvim zalogajem.

Kod ovog jela ključan je dobar temeljac, crveni luk, češnjak, vino, brojni začini te dakako, vrhunska riba. Danas vam donosimo recept za brudet od orade. Razni sastojci stapaju se u jedno i stvaraju savršenu kombinaciju okusa. Brudet je kao stvoren za ljetne večeri provedene u druženju s prijateljima i obitelji. Poslužite ga uz palentu ili mirisan domaći kruh. U Intersparu ćete pronaći svježe sastojke za pripremu ovog ukusnog recepta. Pripremite svoje nepce na pravo uživanje! Mljac!

SASTOJCI

Za 4 osobe

  • 800 g fileta orade
  • 300 g crvenog luka
  • 4 režnja češnjaka
  • 400 g pelata
  • 200 ml maslinovog ulja
  • 1 kom peperoncina (po želji)
  • 1 vezica peršinovog lišća
  • 100 ml bijelog vina
  • 200 – 300 ml ribljeg temeljca
  • sol, papar

Riblji temeljac:

  • 50 g mrkve
  • 100 g korijena celera
  • 100 g korijena peršina
  • 100 g crvenog luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 – 3 zrna papra
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 50 ml bijelog vina
  • sitna riba iz ribarnice za temeljac
  1. Napravite riblji temeljac, na maslinovom ulju popržite ploškice luka, mrkve, celera i peršina, dodajte zgnječeni češnjak, podlijte bijelim vinom, kuhajte da alkohol reducira, dodajte ribu, podlijte vodom, ubacite zrna papra, kuhajte 10 minuta.
  2. Filete orade posolite, pecite najprije na strani kože 1 minutu, okrenite i pecite 1 minutu, odložite sa strane. U istu tavu dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte ga 20 minuta uz povremeno podlijevanje temeljcem.
  3. Dodajte sitno sjeckani češnjak, kratko popržite, podlijte bijelim vinom, prokuhajte pa dodajte sitno sjeckane pelate i 100 ml temeljca.
  4. Kad prokuha ubacite pečene filete orade, začinite solju, paprom i po želji papričicom, pustite da krčka 5 minuta. Dodajte peršin i poslužite.

Savjet: U riblji temeljac tijekom pripreme možete dodati krišku limuna, papar ili lovorov list. 

Recept preuzet s Dobar tek