Ljetni dani su kao stvoreni za isprobavanje laganih, voćnih deserata koji će razveseliti naša nepca osvježavajućim i sočnim okusima. Za vas smo pronašli recept koji, osim što će vas oduševiti svojom lakoćom pripreme, bit će savršeni gost svakog druženja ili obiteljskog ručka. Riječ je o tzv. voćnim košaricama kod kojih se u glavnoj ulozi pojavljuje svima omiljena kombinacija okusa – voće i šlag.

Idealan su “brzinski” desert kada ne znate što biste poslužili svojim gostima ili ako ste se baš u ovom trenu zaželili nečega slatkog. Krenite po ukusne i svježe sastojke u Interspar i unesite pravo ljetno raspoloženje na vaš stol.

SASTOJCI

Za 3 osobe

  • 500 g lisnatog tijesta
  • 1 jaje
  • 1 žlica vode
  • 350 g malina
  • 250 g borovnica
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 1 žličica šećera u prahu
  • 1 žličica meda
  • naribana korica ½ limuna
  • listovi mente, za dekoraciju
  1. Jaje umutite sa žlicom vode. Plitki lim obložite papirom za pečenje. Polovicu lisnatog tijesta tanko razvaljajte i izrežite na 6 kvadrata jednake veličine. Složite u pripremljeni lim, izbockajte tijesto vilicom, a rubove premažite umućenim jajetom.
  2. Drugi dio tijesta također tanko razvaljajte i izrežite 6 kvadrata, ali iz svakoga oštrim nožem precizno izrežite sredinu, nju maknite sa strane i ostavite samo rubove. Izrezane rubove pažljivo stavite na premazane komade tijesta, i njih također namažite jajetom.
  3. Stavite tijesto u zagrijanu pećnicu i pecite 20 minuta na 200 °C. Pečeno tijesto ostavite da se ohladi. Vrhnje za šlag umutite mikserom, dodajte šećer u prahu, limunovu koricu i med pa nastavite miksati dok ne dobijete šlag željene čvrstoće.
  4. Šlag rasporedite na ohlađene košarice od lisnatog tijesta te na svaku rasporedite maline i borovnice. Prije posluživanja dekorirajte listovima mente.

Savjet: Lisnato tijesto mora biti dobro ohlađeno prije pečenja.

Recept preuzet s Dobar tek