Ljetni dani su kao stvoreni za isprobavanje laganih, voćnih deserata koji će razveseliti naša nepca osvježavajućim i sočnim okusima. Za vas smo pronašli recept koji, osim što će vas oduševiti svojom lakoćom pripreme, bit će savršeni gost svakog druženja ili obiteljskog ručka. Riječ je o tzv. voćnim košaricama kod kojih se u glavnoj ulozi pojavljuje svima omiljena kombinacija okusa – voće i šlag.
Idealan su “brzinski” desert kada ne znate što biste poslužili svojim gostima ili ako ste se baš u ovom trenu zaželili nečega slatkog. Krenite po ukusne i svježe sastojke u Interspar i unesite pravo ljetno raspoloženje na vaš stol.
SASTOJCI
Za 3 osobe
- 500 g lisnatog tijesta
- 1 jaje
- 1 žlica vode
- 350 g malina
- 250 g borovnica
- 250 ml vrhnja za šlag
- 1 žličica šećera u prahu
- 1 žličica meda
- naribana korica ½ limuna
- listovi mente, za dekoraciju
- Jaje umutite sa žlicom vode. Plitki lim obložite papirom za pečenje. Polovicu lisnatog tijesta tanko razvaljajte i izrežite na 6 kvadrata jednake veličine. Složite u pripremljeni lim, izbockajte tijesto vilicom, a rubove premažite umućenim jajetom.
- Drugi dio tijesta također tanko razvaljajte i izrežite 6 kvadrata, ali iz svakoga oštrim nožem precizno izrežite sredinu, nju maknite sa strane i ostavite samo rubove. Izrezane rubove pažljivo stavite na premazane komade tijesta, i njih također namažite jajetom.
- Stavite tijesto u zagrijanu pećnicu i pecite 20 minuta na 200 °C. Pečeno tijesto ostavite da se ohladi. Vrhnje za šlag umutite mikserom, dodajte šećer u prahu, limunovu koricu i med pa nastavite miksati dok ne dobijete šlag željene čvrstoće.
- Šlag rasporedite na ohlađene košarice od lisnatog tijesta te na svaku rasporedite maline i borovnice. Prije posluživanja dekorirajte listovima mente.
Savjet: Lisnato tijesto mora biti dobro ohlađeno prije pečenja.
Recept preuzet s Dobar tek