Postoji li išta bolje od mirisa tek ispečenog kolača? Vjerujemo da ne postoji, stoga vam i danas donosimo recept za pravi slatki užitak. Riječ je o kruhu sa suhim voćem i orašastim plodovima, u kojem su objedinjeni razni neodoljivi okusi. Ovaj mirisni kolač tradicionalno se poslužuje za blagdane i ako još niste odlučili što ćete pripremati nadolazećeg Uskrsa, preporučujemo vam ovu slasticu koja će se savršeno uklopiti u bogatu blagdansku trpezu.
Osim što je zdrav, ovaj slatki kruh oduševit će vas svojim raskošnim i slasnim okusom. U kombinaciji s bijelom kavom i kakaom, dobit ćete idealan doručak zbog kojeg će svako ustajanje postati lakše. Za recept koji vam predstavljamo u nastavku, sve potrebne sastojke pronaći ćete u Intersparu. Neka vaš dom zamiriše najljepšim slatkim mirisom!
SASTOJCI
Za 4 osobe
- 700 g glatkog brašna
- 2 svježa kvasca (80 g)
- 125 g šećera
- 250 ml mlijeka
- prstohvat soli
- 250 g maslaca
- 100 g svijetlih grožđica
- 2 žlice ruma
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica naribane korice naranče
- mljeveni muškatni oraščić
- mljeveni kardamom
- anis
- cimet
- klinčić
- 100 g kandirane limunove korice
- 100 g suhih marelica
- 50 g kandiranih trešanja
- 100 oguljenih badema
- 60 g oraha
- maslac za premaz
- šećer u prahu za posipanje
- Kvasac razmrvite, dodajte dvije žličice šećera i nekoliko žlica toplog mlijeka i ostavite da se diže 10 minuta.
- Grožđice prelijte rumom i ostavite da se namoče.
- U posudu s brašnom dodajte šećer, vanilin šećer, sol, narančinu koricu, mljeveni cimet, anis, klinčić, kardamom, muškatni oraščić i omekšani maslac. Dodajte dignuti kvasac i dodajući toplo mlijeko zamijesite glatko tijesto te mu dodajte grožđice, kandirano voće, narezane marelice, bademe i orahe.
- Tijesto ostavite pokriveno na toplom da mu se volumen udvostruči (60 minuta). Istresite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u krug te prebacite jednu stranu tijesta preko druge. Stavite ga u lim obložen papirom za pečenje i ostavite na toplom da mu se volumen opet udvostruči.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 50 minuta, a potom ga premažite otopljenim maslacem i ostavite da se hladi. Prije rezanja pospite šećerom u prahu.
Recept preuzet s Dobar tek