Postoji li išta bolje od mirisa tek ispečenog kolača? Vjerujemo da ne postoji, stoga vam i danas donosimo recept za pravi slatki užitak. Riječ je o kruhu sa suhim voćem i orašastim plodovima, u kojem su objedinjeni razni neodoljivi okusi. Ovaj mirisni kolač tradicionalno se poslužuje za blagdane i ako još niste odlučili što ćete pripremati nadolazećeg Uskrsa, preporučujemo vam ovu slasticu koja će se savršeno uklopiti u bogatu blagdansku trpezu.

Osim što je zdrav, ovaj slatki kruh oduševit će vas svojim raskošnim i slasnim okusom. U kombinaciji s bijelom kavom i kakaom, dobit ćete idealan doručak zbog kojeg će svako ustajanje postati lakše. Za recept koji vam predstavljamo u nastavku, sve potrebne sastojke pronaći ćete u Intersparu. Neka vaš dom zamiriše najljepšim slatkim mirisom!

SASTOJCI

Za 4 osobe

  • 700 g glatkog brašna
  • 2 svježa kvasca (80 g)
  • 125 g šećera
  • 250 ml mlijeka
  • prstohvat soli
  • 250 g maslaca
  • 100 g svijetlih grožđica
  • 2 žlice ruma
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica naribane korice naranče
  • mljeveni muškatni oraščić
  • mljeveni kardamom
  • anis
  • cimet
  • klinčić
  • 100 g kandirane limunove korice
  • 100 g suhih marelica
  • 50 g kandiranih trešanja
  • 100 oguljenih badema
  • 60 g oraha
  • maslac za premaz
  • šećer u prahu za posipanje
  1. Kvasac razmrvite, dodajte dvije žličice šećera i nekoliko žlica toplog mlijeka i ostavite da se diže 10 minuta.
  2. Grožđice prelijte rumom i ostavite da se namoče.
  3. U posudu s brašnom dodajte šećer, vanilin šećer, sol, narančinu koricu, mljeveni cimet, anis, klinčić, kardamom, muškatni oraščić i omekšani maslac. Dodajte dignuti kvasac i dodajući toplo mlijeko zamijesite glatko tijesto te mu dodajte grožđice, kandirano voće, narezane marelice, bademe i orahe.
  4. Tijesto ostavite pokriveno na toplom da mu se volumen udvostruči (60 minuta). Istresite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u krug te prebacite jednu stranu tijesta preko druge. Stavite ga u lim obložen papirom za pečenje i ostavite na toplom da mu se volumen opet udvostruči.
  5. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 50 minuta, a potom ga premažite otopljenim maslacem i ostavite da se hladi. Prije rezanja pospite šećerom u prahu.

Recept preuzet s Dobar tek