Jesen donosi zrele, sočne kruške koje su savršene za pripremu slastica, a tart s karameliziranim kruškama jedan je od deserata koji će zasigurno osvojiti sve ljubitelje voćnih kolača. Recept koji vam danas donosimo ukusna je kombinacija s kojom se ne može pogriješiti. Priprema ovog tarta traje svega 50 minuta, a svaki korak vodi do savršenog deserta – hrskava podloga od tijesta u kombinaciji sa sočnim, slatko-karameliziranim kruškama pruža pravi užitak u svakom zalogaju.  U INTERSPAR trgovini u Tower Centru Rijeka vas čekaju svi potrebni sastojci za ovaj slatki užitak. 

Sastojci (za 4 osobe)

  • 366 g svježeg lisnatog tijesta
  • 4 kruške
  • 133 g šećera
  • 93 g maslaca
  • 1 ⅓ kom zvjezdastog anisa
  • 6,6 g kardamoma
  • 1 ⅓ štapić cimeta
  • 66 ml rakije

Način pripreme

Kruške ogulite, prepolovite, odstranite srčiku. Stavite u tavu 40 g maslaca, šećer, anis, kardamom i cimet, zagrijte na jakoj vatri, okrećite tavu dok šećer ne karamelizira. Dodajte kruške, kuhajte 10 – 12 minuta, zalijte rakijom, flambirajte, odložite sa strane.

Raširite svježe lisnato tijesto, rolajte rubove tijesta prema sredini da dobijete krug zadebljanih rubova, preokrenite rub prema dolje. Otopite 30 g maslaca i njime premažite rub tijesta.

Pećnicu zagrijte na 200 °C, pecite samo tijesto 10 minuta. Izvadite tijesto, smanjite temperaturu pećnice na 170 °C.

Poslažite na tijesto kruške u obliku cvijeta, prerezanom stranom prema gore, stavite u sredinu zvjezdasti anis, maknite štapić cimeta, dodajte karamel, vratite u pećnicu još 15 minuta.

Ako niste vješti s flambiranjem, pričekajte da alkohol ispari pa maknite kruške sa strane.

Recept preuzet s Dobar tek