Sezona šparoga službeno je započela i vrijeme je za isprobavanje slasnih recepata s ovom ukusnom i zdravom namirnicom u glavnoj ulozi. Šparoge, osim što su bogate raznim nutrijentima i pogodne za zdravlje bubrega, kardiovaskularnog te probavnog sustava, poznate su kao prave kulinarske delicije, u kojima voli uživati svaki istinski gurman. Ako ne znate što biste pripremali za ručak, danas imamo za vas odličan prijedlog.
Ukusni rižoto od zelenih šparoga oduševiti će vas svojim raskošnim okusom i jednostavnošću pripreme. Zahvaljujući minimalnoj termičkoj obradi, sačuvati će se korisni sastojci i nutrijenti. Uz dodatak grana padana, maslinovog ulja te hrskavog pršuta, dobiti ćete lagano mediteransko jelo koje možete poslužiti kao predjelo ili glavni obrok. Doba šparoga vrlo kratko traje, stoga je vrijeme da uživamo u njima i iskoristimo ih na najukusnije moguće načine. Stoga, trk u interspar po potrebne sastojke i krenite u pripremu ovog sočnog proljetnog recepta.
SASTOJCI
Za 4 osobe
- Riža carnaroli 280 g
- Šparoge 400 g
- Luk 1 glavica
- Češnjak 2 češnja
- Parmezan 100 g
- Maslac 100 g
- Povrtna kocka za temeljac 1 kom
- Pršut 100 g
- Ekstra djevičanosko maslinovo ulje 1 dcl
- U tavi na maslinovom ulju popržimo luk, dodamo rižu da se zastakli. Podlijemo vinom i kad ispari podlijemo temeljcem po izboru. Kad sve uskuha i riža ostaje bez tekućine dodamo kratko rezane šparoge i dolijemo po potrebi temeljca.
- Na 90% spremnosti rižota sa mješalicom ili kuhačom čvrsto umiješamo ribani grana padano, maslac i maslinovo extra djevičansko maslinovo ulje. Posoliti i popapriti po želji. To je rižoto.
- U međuvremenu pršut narežemo na tanke ploške i složimo na papir i protvan te pečemo ploške na 200℃ / 5 min. Pustimo da se ohlade i postanu hrskave. Čips stavimo ili u komadu ili smrvimo na rižoto.
Recept preuzet s Dobar Tek