Karnevalsko vrijeme donosi veselje, šarenilo i nezaobilazne slatke zalogaje – a među njima kraljice slastica svakako su krafne! Ove mekane, mirisne poslastice tradicionalno su povezane s maškarama, a njihova zlatno-pečena vanjština i sočno punjenje čine ih neodoljivima za sve generacije.
Dok je karneval u punom jeku, Rijeka se priprema za još jedan poseban događaj – izbor princa i princeze Riječkog karnevala! Ove godine, u petak, 7. veljače 2025., na 4. katu Tower Centra Rijeka, u 17 sati, mali maškarani sudionici natjecat će se za ovu prestižnu titulu, a pobjednici će imati čast predvoditi Dječju karnevalsku povorku.
A što je karneval bez mirisa svježe pečenih krafni? Bilo da ih punite marmeladom, čokoladom ili uživate u klasičnoj varijanti posutoj šećerom u prahu, krafne su neizostavni dio ovog razigranog razdoblja. Sve sastojke pronađite u INTERSPAR trgovini u Tower Centru Rijeka te ih pripremite kod kuće uz naš jednostavan recept i unesite dašak karnevalske čarolije u svoju kuhinju!
Sastojci
- 600 grama glatkog brašna
- 2 jaja
- 1 žumanjak
- 1 prstohvat soli
- ½ kocke svježeg kvasca
- 3 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 dl mlijeka
- 2 žlice ulja
- 1 žlica rastopljene svinjske masti (ili maslaca)
- 1 limun, naribana korica
- 3 žlice ruma
Za prženje:
- 1 l ulja
Za posipanje:
- 100 g šećera u prahu
Način pripreme
Kvasac umiješajte u toplo mlijeko s malo šećera i brašna pa ostavite da nadođe.
U prosijano brašno dodajte jaja i žumanjak te nadignuti kvasac. Dodajte redom i ostale sastojke: sol, šećer, ulje, mast ili omekšani maslac, 3 žlice ruma i naribanu koricu jednog limuna.
Zamijesite mekano tijesto.
Ostavite tijesto da se diže sat vremena na toplom.
Nadošlo tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvucite ga na debljinu 1,5 cm.
Izrezujte čašom ili okruglim kalupom krafne.
Čistom kuhinjskom krpom prekrijte izrezane krafne i ostavite da se dižu 15 minuta s jedne strane pa ih potom okrenite i ostavite da se dižu i s druge strane još 15 minuta.
Dok se krafne dižu, ugrijte ulje za prženje. Mora biti dovoljno duboko da krafne ne dodiruju dno posude u kojoj se prže.
Kad se ulje ugrije na temperaturu za prženje, počnite pržiti krafne tako da ih stavite u ulje na gornju dignutu stranu.
Poklopite posudu prozirnim poklopcem da možete vidjeti kako se prži donja strana pa kad bude pečena, maknite poklopac, okrenite krafne na drugu stranu i pržite ih do kraja.
Pečene krafne stavite na papirnate ručnike da se ocijedi višak ulja pa ih punite nadjevom po želji ili ih samo pospite šećerom u prahu.
Recept preuzet s Dobar tek