Danas vam donosimo recept s omiljenom jesenskom namirnicom, gljivom. Ovaj recept kombinira hrskavo lisnato tijesto i bogato punjenje od ukusnih gljiva, stvarajući slasticu koja je savršena za predjela, lagane večere ili posebne prilike. Priprema ovih pita traje oko 50 minuta i zahtijeva umjerenu količinu truda, no rezultat je definitivno vrijedan svakog uloženog trenutka. U INTERSPARU ćete pronaći potrebne sastojke za pripremu ovog neodoljivog jela, stoga, krenite u nabavku i uživajte u pravom okusu jeseni!
Sastojci za 4 osobe
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 velika glavica luka
- 700 g gljiva (lisičarke, šampinjoni, shiitake...)
- 2 češnja češnjaka
- 25 g glatkog brašna
- nekoliko grančica svježeg timijana
- 200 ml povrtnog temeljca
- 100 ml slatkog vrhnja
- 50 ml bijelog vina
- 250 g lisnatog tijesta (odmrznutog)
- 1 žumanjak
- sol
- mljeveni crni papar
Način pripreme
Gljive očistite, operite i narežite na manje komade.
Zagrijte maslac i ulje u velikoj tavi i dodajte sitno nasjeckani luk. Pržite luk dok ne postane zlatne boje pa dodajte nasjeckani češnjak i pripremljene gljive. Pirjajte dok tekućina ne ispari, odnosno sve dok gljive ne budu gotove. Umiješajte brašno, promiješajte, ulijte temeljac, vrhnje i vino. Kuhajte na laganoj vatri da se zgusne, posolite, dodajte papar i timijan. Gotov nadjev ostavite 10 minuta da se hladi.
Podijelite nadjev u četiri mala kalupa (za male pite, nabujke ili šalice).
Tijesto lagano razvaljajte i izrežite četiri kruga tako da budu veći od promjera posude za pite (1 - 2 cm). Stavite tijesto preko nadjeva i pritisnite rubove pa premažite razmućenim jajetom. Na nekoliko mjesta izrežite nožem otvore (ili u sredini) kroz koje će izlaziti para. Pecite pite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C dok ne dobiju zlatnu boju. Gotove pite ostavite 10 minuta, a zatim ih poslužite.
Recept preuzet s Dobar tek