Miriše na jesen, a jabuke su pravi predstavnik jesenskog voća. Slatke ili reske, sočne ili baršunaste, jabuke osvajaju svojim okusom i najzahtjevnija nepca. Od njih se može raditi mnogo toga, od sokova do pekmeza, no mi ćemo ih danas pripremiti na najslađi mogući način. Pohane jabuke specijalitet su koji vraća u djetinjstvo, stoga tijekom vikenda uživajte u ovom mirisnom desertu.

SASTOJCI

Za 4 osobe

  • 4 veće jabuke (Granny Smith ili zlatni delišes)
  • 100 g oštrog brašna
  • 45 g glatkog brašna
  • 1 veće jaje
  • 225 ml tekućeg jogurta
  • 75 ml mlijeka
  • 2 žlice šećera
  • ½ žličice praška za pecivo
  • ½ žličice mljevenog cimeta
  • prstohvat naribanog muškatnog oraščića
  • prstohvat soli
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu za posipanje
  1. Brašna pomiješajte pa im dodajte šećer, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić, sol i ponovno dobro izmiješajte.
  2. Tekućem jogurtu dodajte mlijeko, razmućeno jaje i izmiješajte. 
  3. Tekućinu ulijte u brašno i miješajte dok ne dobijete gustu smjesu bez grudica pa ju poklopite i ostavite stajati 30-ak minuta.
  4. Jabuke operite i narežite na ploške debljine oko 0,5 cm. Pomoću noža ili manjeg okruglog rezača odstranite im sredinu tako da dobijete oblik debljeg prstena. 
  5. Narezane ploške jabuke lagano posušite papirnatim ubrusom pa ih jednu po jednu umočite prvo u pripremljenu smjesu, a zatim ih pržite u široj posudi u dubokom i dobro zagrijanom ulju. Pazite da ne prepunite posudu za prženje, tako da jabuke imaju mjesta i da se ne slijepe međusobno. 
  6. Pržene jabuke izvadite na papirnati ubrus kako bi upio višak masnoće, pustite ih da odstoje 5 minuta pa ih pospite šećerom u prahu. Najbolje su poslužene još tople.

Savjet: Čim jabuke narežete na ploške nakapajte ih s dvije žlice limunova soka pomiješanog s nekoliko žlica hladne vode kako ne bi potamnjele.

Recept preuzet s Dobar tek