Miriše na jesen, a jabuke su pravi predstavnik jesenskog voća. Slatke ili reske, sočne ili baršunaste, jabuke osvajaju svojim okusom i najzahtjevnija nepca. Od njih se može raditi mnogo toga, od sokova do pekmeza, no mi ćemo ih danas pripremiti na najslađi mogući način. Pohane jabuke specijalitet su koji vraća u djetinjstvo, stoga tijekom vikenda uživajte u ovom mirisnom desertu.
SASTOJCI
Za 4 osobe
- 4 veće jabuke (Granny Smith ili zlatni delišes)
- 100 g oštrog brašna
- 45 g glatkog brašna
- 1 veće jaje
- 225 ml tekućeg jogurta
- 75 ml mlijeka
- 2 žlice šećera
- ½ žličice praška za pecivo
- ½ žličice mljevenog cimeta
- prstohvat naribanog muškatnog oraščića
- prstohvat soli
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje
- Brašna pomiješajte pa im dodajte šećer, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić, sol i ponovno dobro izmiješajte.
- Tekućem jogurtu dodajte mlijeko, razmućeno jaje i izmiješajte.
- Tekućinu ulijte u brašno i miješajte dok ne dobijete gustu smjesu bez grudica pa ju poklopite i ostavite stajati 30-ak minuta.
- Jabuke operite i narežite na ploške debljine oko 0,5 cm. Pomoću noža ili manjeg okruglog rezača odstranite im sredinu tako da dobijete oblik debljeg prstena.
- Narezane ploške jabuke lagano posušite papirnatim ubrusom pa ih jednu po jednu umočite prvo u pripremljenu smjesu, a zatim ih pržite u široj posudi u dubokom i dobro zagrijanom ulju. Pazite da ne prepunite posudu za prženje, tako da jabuke imaju mjesta i da se ne slijepe međusobno.
- Pržene jabuke izvadite na papirnati ubrus kako bi upio višak masnoće, pustite ih da odstoje 5 minuta pa ih pospite šećerom u prahu. Najbolje su poslužene još tople.
Savjet: Čim jabuke narežete na ploške nakapajte ih s dvije žlice limunova soka pomiješanog s nekoliko žlica hladne vode kako ne bi potamnjele.
Recept preuzet s Dobar tek