Blagdani su obilje veselja, smijeha, druženja, ali i pretjerivanja u hrani i piću. Mirisi se šire ulicama, trgovima i našim domovima, stoga je vrijeme nakon Nove godine idealno za mini detox. Najbolji lijek su zdrave juhe, baš zato vam danas donosimo recept za kremastu juhu od mrkve. Mrkva je zdrava namirnica koja obiluje vitaminima i hranjivim sastojcima, savršena je za juhe i variva. U ovoj kombinaciji s čili papričicom dodatno će vam ubrzati metabolizam i pročistiti tijelo. 

SASTOJCI

Za 4 osobe

  • 500 g mrkve
  • 200 g batata
  • 150 g crvenog luka
  • 50 g maslaca
  • 50 ml maslinova ulja
  • 800 ml povrtnog temeljca
  • 1 svježa čili papričica
  • 10 g soli
  1. Crveni luk nakrupno nasjeckajte i na srednje jakoj vatri pržite pet minuta na pola količine maslinova ulja.
  2. Ogulite mrkvu i batat, narežite ih, dodajte na luk zajedno s maslacem i dalje pirjajte još 15 minuta.
  3. Podlijte s pola količine temeljca i usitnite štapnim mikserom pa dodajte još temeljca do željene gustoće.
  4. Posolite, promiješajte kad prokuha i maknite s vatre. Poslužite s nasjeckanom čili papričicom.

SAVJET: Ako želite da juha bude manje ljuta, raspolovite čili papričicu i odstranite joj sjemenke.

Recept preuzet s Dobar tek