Božićni blagdani obilje su veselja, smijeha, druženja, ali i pretjerivanja u hrani i piću. Mirisi se šire ulicama, trgovima i našim domovima, stoga je vrijeme između Božića i Nove godine idealno za mini detox. Najbolji lijek su zdrave juhe, baš zato vam danas donosimo recept za kremastu juhu od mrkve. Mrkva je zdrava namirnica koja obiluje vitaminima i hranjivim sastojcima, savršena je za juhe i variva. U ovoj kombinaciji s čili papričicom dodatno će vam ubrzati metabolizam i pročistiti tijelo. 

SASTOJCI

Za 4 osobe

  • 500 g mrkve
  • 200 g batata
  • 150 g crvenog luka
  • 50 g maslaca
  • 50 ml maslinova ulja
  • 800 ml povrtnog temeljca
  • 1 svježa čili papričica
  • 10 g soli
  1. Crveni luk nakrupno nasjeckajte i na srednje jakoj vatri pržite pet minuta na pola količine maslinova ulja.
  2. Ogulite mrkvu i batat, narežite ih, dodajte na luk zajedno s maslacem i dalje pirjajte još 15 minuta.
  3. Podlijte s pola količine temeljca i usitnite štapnim mikserom pa dodajte još temeljca do željene gustoće.
  4. Posolite, promiješajte kad prokuha i maknite s vatre. Poslužite s nasjeckanom čili papričicom.​

SAVJET: Ako želite da juha bude manje ljuta, raspolovite čili papričicu i odstranite joj sjemenke.​

Recept preuzet s Dobar tek