Među brojnim receptima domaće kuhinje, sarma je nesumnjivo kraljica zimskog jelovnika. Postoji nešto neodoljivo u kombinaciji mljevenog mesa i kupusa što nas iznova rado vraća ovom jelu. Ovaj, mnogima omiljeni ručak, nezaobilazan je dio bogate blagdanske trpeze.
Iako svi obožavamo tradicionalnu recepturu koja se prenosi iz generacije u generaciju, ponekad želimo promijeniti klasičan način pripreme. Stoga vam danas predstavljamo recept za sarme zapečene u pećnici. Ukusna, hrskava korica koja nastaje pečenjem, dati će ovom jelu posebnu notu, a brojne arome još će više doći do izražaja. Sastojke za ovaj ukusan recept, s kojim ćete oduševiti svoje ukućane i koji će zasigurno postati nova zvijezda novogodišnjeg ručka, pronaći ćete u Intersparu.
SASTOJCI
- 600 g mljevenoga mesa
- 100 g crvenoga luka
- 2 češnja češnjaka
- 100 g riže
- 800 g narezanog kiseloga kupusa
- 50 g svinjske masti
- 800 ml mesnoga temeljca
- 400 ml milerama
- sol i papar
- mljevena paprika, po želji
- Na svinjskoj masti pržite sitno nasjeckani luk do zlatnožute boje pa dodajte sitno nasjeckani češnjak i kratko ga pržite. Zatim dodajte meso pa miješajte i kuhačom razdvajajte meso da se ne stvaraju grudice. Začinite i pirjajte meso desetak minuta. Potom dodajte rižu i pirjajte još 5 minuta.
- U posudu za pečenje stavite na dno pola količine narezanog kupusa, rasporedite po njemu meso i rižu pa ih pokrijte kupusom. Zalijte temeljcem samo toliko da temeljac prekrije sastojke pa poklopite i pecite oko 60 minuta u pećnici na 180 °C. Nakon pola sata pečenja, posudu otklopite i vratite u pećnicu na još pola sata.
- Razmutite mileram i prelijte ga preko jela pa pecite još 10 minuta.
- Poslužite uz kuhani krumpir, a ako želite, pospite nasjeckanim bosiljkom.
Savjet: Ako nemate temeljca, ovo jelo možete podlijevati i vodom.
Za ovo jelo koristili smo:
Recept preuzet sa Dobar tek