Na Badnjak se tradicionalno priprema riba, a jedna od omiljenih ribljih poslastica na blagdanskom stolu je bakalar. Priprema se na različite načine, no kod nas se  najčešće jede bakalar na bijelo i brudet. Baš zato današnji gastro posvetili smo bakalaru, pripremljenom na jedan sasvim novi način. Sigurni smo kako će ovaj recept oduševiti vas i vaše ukućane.  Sve potrebne namirnice za ovo ukusno jelo pronaći ćete u Intersparu.

SASTOJCI

Za 4 osobe

  • 800 g fileta bakalara
  • 3 žlice limunova soka
  • 4 češnja češnjaka
  • 3 – 4 žlice krušnih mrvica
  • 2 jaja
  • 1 žličica nasjeckanog timijana
  • malo čilija u prahu
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sol
  • papar
  • krušne mrvice za paniranje
  • ulje za prženje
  1. Bakalar skuhajte u posoljenoj vodi u koju ste dodali limunov sok. Ocijedite ga, pustite da se malo ohladi pa ga natrgajte rukama na komadiće.
  2. Dodajte protisnuti češnjak, krušne mrvice, jaja, čili, timijan i maslinovo ulje te lagano popaprite. Po potrebi još malo posolite i sve dobro izmiješajte.
  3. Od pripremljene smjese oblikujte kuglice, uvaljajte ih u krušne mrvice i pržite u zagrijanom dubokom ulju do zlatnožute boje. 
  4. Pečene kuglice izvadite na papirnati ubrus kako bi upio višak masnoće.
  5. Poslužite uz prilog ili umak po želji.

Savjet: U kuglice možete dodati malo naribanog parmezana.

Recept preuzet s Dobar tek