Na Badnjak se tradicionalno priprema riba, a jedna od omiljenih ribljih poslastica na blagdanskom stolu je bakalar. Priprema se na različite načine, no kod nas se najčešće jede bakalar na bijelo i brudet. Baš zato današnji gastro posvetili smo bakalaru, pripremljenom na jedan sasvim novi način. Sigurni smo kako će ovaj recept oduševiti vas i vaše ukućane. Sve potrebne namirnice za ovo ukusno jelo pronaći ćete u Intersparu.
SASTOJCI
Za 4 osobe
- 800 g fileta bakalara
- 3 žlice limunova soka
- 4 češnja češnjaka
- 3 – 4 žlice krušnih mrvica
- 2 jaja
- 1 žličica nasjeckanog timijana
- malo čilija u prahu
- 2 žlice maslinova ulja
- sol
- papar
- krušne mrvice za paniranje
- ulje za prženje
- Bakalar skuhajte u posoljenoj vodi u koju ste dodali limunov sok. Ocijedite ga, pustite da se malo ohladi pa ga natrgajte rukama na komadiće.
- Dodajte protisnuti češnjak, krušne mrvice, jaja, čili, timijan i maslinovo ulje te lagano popaprite. Po potrebi još malo posolite i sve dobro izmiješajte.
- Od pripremljene smjese oblikujte kuglice, uvaljajte ih u krušne mrvice i pržite u zagrijanom dubokom ulju do zlatnožute boje.
- Pečene kuglice izvadite na papirnati ubrus kako bi upio višak masnoće.
- Poslužite uz prilog ili umak po želji.
Savjet: U kuglice možete dodati malo naribanog parmezana.
Recept preuzet s Dobar tek