Ljeto je vrijeme za istraživanje novih kulinarskih horizonta, a postoji li bolji način za to nego uživanje u tradicionalnom španjolskom jelu koje zrači suncem i morem? Paella, ovo bogato i šareno jelo, savršen je izbor za ručak koji će vas prenijeti ravno na obale Mediterana, bez obzira gdje se nalazite. Dok se pripremate za gledanje utakmice sa Španjolskom, mi imamo odličnu inspiraciju. 

Paella potječe iz Valencije, grada na istočnoj obali Španjolske. Tradicionalno, ovo jelo se pripremalo na otvorenoj vatri u širokoj, plitkoj tavi koja omogućava ravnomjerno kuhanje riže. Klasična paella Valenciana sadrži piletinu, kunića, zeleno povrće, grah i začine poput šafrana. Tijekom godina, razvile su se različite verzije paelle, uključujući morske plodove i vegetarijanske varijante.

Sve što vam je potrebno su svježi sastojci koje možete nabaviti u INTERSPARU , na prvom katu Tower Centra Rijeka. 

Sastojci:

  • 200 g purećeg filea
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 srednje glavice luka
  • 175 g riže za rižoto
  • 200 ml bijelog vina
  • prstohvat šafrana
  • ½ žličice mljevene slatke crvene paprike
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • 200 g rajčica
  • 60 ml maslinova ulja
  • 300 g kozica
  • 150 g škampa
  • 200 g plodova mora
  • 300 g dagnji
  • 150 g svježe crvene paprike
  • 50 g celerovih stabljika
  • sol
  • papar
  • grančica ružmarina
  • nekoliko listića kadulje

Način pripreme:

Rižu skuhajte u blago posoljenoj vodi i ocijedite je. Puretinu narežite na manje komade, a dagnje dobro očistite. Papriku i stabljike celera sitnije narežite, luk sitno nasjeckajte, češnjak protisnite, a rajčice ogulite, odstranite im koštice i narežite na kockice.

Na 3 žlice zagrijanog ulja ispržite puretinu tako da dobije boju sa svih strana. Izvadite je na tanjur i ostavite na toplom.

Na preostalom ulju lagano ispržite luk, češnjak, papriku, celer i narezane oguljene rajčice. Malo podlijte vodom i lagano pirjajte oko 5 minuta.

Umaku dodajte puretinu, dagnje, kozice, škampe i plodove mora. Zalijte vinom, dodajte šafran, mljevenu papriku, listiće ružmarina i kadulje, malo posolite i popaprite. Kuhajte bez miješanja oko 15 minuta u poklopljenoj posudi na laganoj vatri.


Umiješajte kuhanu rižu i peršin te još kratko kuhajte i poslužite.

Dobar tek!

Recept preuzet s Dobar tek