Dok cijelu Europu trese groznica zvana Baby Lasagna, mi smo potražili recept za najbolje lazanje u kojima možemo guštati dok gledamo finale. Nabavite potrebne namirnice u INTERSPARU, pozovite društvo u goste, pripremite fine lazanje od mesa i uživajte u velikom finalu Eurovizije i našem sjajnom Baby Lasagni!

Sastojci za 4 osobe

  • 500 g miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 100 g mesnate dimljene pancete
  • 2 srednje mrkve
  • 1 stabljika svježeg celera
  • 1 žličica suhog origana
  • 400 g konzerviranih pelata ili pirea od rajčica
  • šaka listova svježeg bosiljka
  • 250 g suhih kora za lazanje
  • 500 ml vrhnja za kuhanje
  • 150 g naribanog parmezana
  • 100 g sira gorgonzola
  • 1 srednja svježa rajčica
  • maslinovo ulje
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Način pripreme

Za početak pripremite sve namirnice. Na sitno narežite pancetu, crveni luk I češnjak. Mrkvu sitno naribajte a stabljiku celera narežite na male komadiće. Meso stavite u veću zdjelu i malo ga razrahlite.

Na srednje jakom plamenu u dubljoj posudi zagrijte maslinovo ulje pa na njega stavite narezanu pancetu da se lagano zažuti. Pospite sa suhim origanom I sve lagano promiješajte. Dodajte na sitno narezano i naribano povrće i sve lagano miješajte 10 minuta dok povrće ne omekša. Polako dodajte mljeveno meso i dinstajte ga dok se grudice mesa ne razdvoje. Dodajte pelate i malo vode ili povrtnog temeljca. Dobro posolite, popaprite po želji te sve lagano promiješajte.

Kad je umak zakuhao smanjite vatru i dinstajte poklopljeno na laganoj vatri 45 minuta. Svako malo promiješajte umak kako se ne bi primio za dno posude. Kad je umak gotov u njega umiješajte ¼ naribanog parmezana i natrgajte pola listića bosiljka. Umak je spreman za pripremu lazanja.

Zagrijte pećnicu na 190°C. U široj posudi zagrijte vodu uz par kapi ulja te u nju stavite kore lazanja da se namaču nekoliko minuta dok ne omekšaju. Ocjedite ih u cjedilu i malo posušite papirnatim ručnikom. U manjoj posudi zagrijte vrhnje za kuhanje i u njemu rastopite komadiće gorgonzole. Tako ćete dobiti bešamel za premazivanje kora lazanja.

Uzmite keramičku posudu u kojoj ćete pripremati lazanje i dno lagano premažite bešamelom. Na njega položite dio kora za lazanje pa na njih stavite mesni umak. Na njega ponovo stavite kore za lazanje i premažite ih bešamelom. Na bešamel naribajte parmezan i sve još lagano posolite i popaprite. Nakon toga stavite sloj mesnog umaka, na njega kore za lazanje i sve ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Lazanje završite sa preostalim bešamelom i naribanim parmezanom. Na vrh lazanja posložite na tanko narezane kolutove svježe rajčice i pospite sa natrganim listovima svježeg bosiljka. Lazanje pecite otkrivene 30 minuta dok se na vrhu ne uhvati hrskava korica od rastopljenog parmezana. Možete ih poslužiti sa salatom od matovilca ili običnom zelenom salatom.

Recept preuzet s Dobar tek