Tiramisu, talijanski klasik koji je osvojio gurmane diljem svijeta, s neodoljivom kombinacija svilenkastih slojeva kremastog mascarpone sira, umočenih u aromatičnu kavu i posipanih kakaom, čini svaki zalogaj nezaboravnim. Iako se čini kao da je stvoren za specijalne prigode, tiramisu je jednako jednostavan za pripremu kao i neodoljiv za uživanje.

Uz korake koji su jednostavni za pratiti i sastojke koji su lako dostupni u INTERSPAR trgovini, priprema tiramisua kod kuće postaje ne samo zadovoljavajuća kulinarska avantura, već i prilika da spojite okuse i stvorite nešto posebno za svoje najdraže. Slijedeći naš jednostavan recept, čak i početnici u kuhinji mogu stvoriti tiramisu koji će impresionirati i najiskusnije sladokusce. Pa, pripremite svoje posuđe i spremite se da se uronite u svijet užitka i okusa dok stvaramo tiramisu zajedno!

 Sastojci za 6 osoba

Biskvit:

  • 90 g glatkog brašna
  • 90 g šećera
  • 1 jaje
  • 50 ml mlijeka
  • 50 ml ulja
  • 20 g čokolade u prahu
  • 20 g kakaa u prahu
  • ½ praška za pecivo
  • 50 g čokolade sa 72 % kakaa
  • 1 bourbon vanilin šećer
  • maslac i krušne mrvice za kalup

Krema:

  • 750 g sira mascarpone
  • 7 žumanjaka
  • 7 bjelanjaka
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 100 g piškota
  • 150 ml espresso kave
  • 30 ml amaretta
  • 50 ml mlijeka
  • 150 ml preljeva od čokolade

Način pripreme

Za biskvit zagrijte pećnicu na 180 °C, namažite kalup za tortu maslacem i pospite ga krušnim mrvicama. Brašno, kakao, čokoladu u prahu i prašak za pecivo prosijte. Pjenasto izmiksajte jaje, šećer i bourbon vanilin šećer, naizmjenično i polako dodajte ulje i mlijeko te mješavinu brašna. Ulijte u kalup, a ako želite, dodajte i komadiće čokolade pa pecite biskvit oko 20 minuta i potom ga ohladite.

Za kremu umutite žumanjke, mlijeko, šećer i vanilin šećer pa tucite na pari temperature 82 °C. Potom ohladite na sobnu temperaturu i lagano umiješajte mascarpone. Istucite snijeg od bjelanjaka, u kavu dodajte amaretto, a piškote prepolovite.

Srednje čvrsto istucite vrhnje za šlag, pomiješajte ga sa snijegom od bjelanjaka i lagano umiješajte u kremu s mascarponeom. Biskvit poškropite s nekoliko žlica kave, stavite pola količine kreme, namočite piškote s obje strave u kavu i rasporedite ih po kremi, dodajte preostalu kremu, zagladite i stavite u hladnjak da se stisne (5 - 6 sati). Ohlađeno prelijte čokoladnim preljevom i poslužite.

Nemate li amaretto, u kavu možete dodati rum.

Recept preuzet s Dobar tek