Tiramisu, talijanski klasik koji je osvojio gurmane diljem svijeta, s neodoljivom kombinacija svilenkastih slojeva kremastog mascarpone sira, umočenih u aromatičnu kavu i posipanih kakaom, čini svaki zalogaj nezaboravnim. Iako se čini kao da je stvoren za specijalne prigode, tiramisu je jednako jednostavan za pripremu kao i neodoljiv za uživanje.
Uz korake koji su jednostavni za pratiti i sastojke koji su lako dostupni u INTERSPAR trgovini, priprema tiramisua kod kuće postaje ne samo zadovoljavajuća kulinarska avantura, već i prilika da spojite okuse i stvorite nešto posebno za svoje najdraže. Slijedeći naš jednostavan recept, čak i početnici u kuhinji mogu stvoriti tiramisu koji će impresionirati i najiskusnije sladokusce. Pa, pripremite svoje posuđe i spremite se da se uronite u svijet užitka i okusa dok stvaramo tiramisu zajedno!
Sastojci za 6 osoba
Biskvit:
- 90 g glatkog brašna
- 90 g šećera
- 1 jaje
- 50 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- 20 g čokolade u prahu
- 20 g kakaa u prahu
- ½ praška za pecivo
- 50 g čokolade sa 72 % kakaa
- 1 bourbon vanilin šećer
- maslac i krušne mrvice za kalup
Krema:
- 750 g sira mascarpone
- 7 žumanjaka
- 7 bjelanjaka
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 ml vrhnja za šlag
- 100 g piškota
- 150 ml espresso kave
- 30 ml amaretta
- 50 ml mlijeka
- 150 ml preljeva od čokolade
Način pripreme
Za biskvit zagrijte pećnicu na 180 °C, namažite kalup za tortu maslacem i pospite ga krušnim mrvicama. Brašno, kakao, čokoladu u prahu i prašak za pecivo prosijte. Pjenasto izmiksajte jaje, šećer i bourbon vanilin šećer, naizmjenično i polako dodajte ulje i mlijeko te mješavinu brašna. Ulijte u kalup, a ako želite, dodajte i komadiće čokolade pa pecite biskvit oko 20 minuta i potom ga ohladite.
Za kremu umutite žumanjke, mlijeko, šećer i vanilin šećer pa tucite na pari temperature 82 °C. Potom ohladite na sobnu temperaturu i lagano umiješajte mascarpone. Istucite snijeg od bjelanjaka, u kavu dodajte amaretto, a piškote prepolovite.
Srednje čvrsto istucite vrhnje za šlag, pomiješajte ga sa snijegom od bjelanjaka i lagano umiješajte u kremu s mascarponeom. Biskvit poškropite s nekoliko žlica kave, stavite pola količine kreme, namočite piškote s obje strave u kavu i rasporedite ih po kremi, dodajte preostalu kremu, zagladite i stavite u hladnjak da se stisne (5 - 6 sati). Ohlađeno prelijte čokoladnim preljevom i poslužite.
Nemate li amaretto, u kavu možete dodati rum.
Recept preuzet s Dobar tek