S dolaskom toplijih dana, dolazi nam i jedno od najdražih voća, omiljena trešnja. Iako su trešnje savršene same po sebi, njihova čarolija posebno dolazi do izražaja u desertima. Ovaj put vam donosimo recept za čokoladni clafoutis s trešnjama, slasticu koja spaja sočne trešnje i bogati okus čokolade u savršenoj harmoniji. Potrebne sastojke za pripremu ovog okrjepljujućeg jela pronaći ćete u INTERSPARU u Tower Centru Rijeka.

Sastojci za 8 osoba

  • 500 g trešanja
  • 2 žlice rakije od trešanja
  • 80 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 30 g kakaa u prahu
  • 100 g šećera
  • 3 jaja
  • 300 ml mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 40 g maslaca

Za premazivanje posude:

  • maslac

Način pripreme

Trešnjama uklonite peteljke i koštice, ali tako da ostanu cijele. Pospite ih žlicom šećera, nakapajte rakijom i ostavite da odstoje pola sata. 

Plitku, vatrostalnu posudu za pečenje (Ø 18 – 20 cm) premažite maslacem i pospite brašnom. 

Za tijesto pomiješajte jaja, preostali šećer i vanilin šećer pa dodajte brašno pomiješano sa solju i kakaom.

Dobro promiješajte da ne ostane nijedna grudica i lagano umiješajte mlijeko i rastopljeni maslac. 

U pripremljenu posudu rasporedite trešnje i ulijte smjesu za tijesto.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 35 minuta. 

Kolač pospite šećerom u prahu i poslužite topao.

Ako želite, ukrasite kolač svježim trešnjama.

Da biste lakše očistili trešnje koristite pribor za vađenje koštice iz maslina.

Recept preuzet s Dobar tek