S dolaskom toplijih dana, dolazi nam i jedno od najdražih voća, omiljena trešnja. Iako su trešnje savršene same po sebi, njihova čarolija posebno dolazi do izražaja u desertima. Ovaj put vam donosimo recept za čokoladni clafoutis s trešnjama, slasticu koja spaja sočne trešnje i bogati okus čokolade u savršenoj harmoniji. Potrebne sastojke za pripremu ovog okrjepljujućeg jela pronaći ćete u INTERSPARU u Tower Centru Rijeka.
Sastojci za 8 osoba
- 500 g trešanja
- 2 žlice rakije od trešanja
- 80 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 30 g kakaa u prahu
- 100 g šećera
- 3 jaja
- 300 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 40 g maslaca
Za premazivanje posude:
- maslac
Način pripreme
Trešnjama uklonite peteljke i koštice, ali tako da ostanu cijele. Pospite ih žlicom šećera, nakapajte rakijom i ostavite da odstoje pola sata.
Plitku, vatrostalnu posudu za pečenje (Ø 18 – 20 cm) premažite maslacem i pospite brašnom.
Za tijesto pomiješajte jaja, preostali šećer i vanilin šećer pa dodajte brašno pomiješano sa solju i kakaom.
Dobro promiješajte da ne ostane nijedna grudica i lagano umiješajte mlijeko i rastopljeni maslac.
U pripremljenu posudu rasporedite trešnje i ulijte smjesu za tijesto.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 35 minuta.
Kolač pospite šećerom u prahu i poslužite topao.
Ako želite, ukrasite kolač svježim trešnjama.
Da biste lakše očistili trešnje koristite pribor za vađenje koštice iz maslina.
Recept preuzet s Dobar tek