Trešnje obožavamo svježe, ali i kao ukusan dodatak kolačima i ostalim slasticama. Pavlova torta radi se na razne načine i omiljeni je desert svakog sladokusca. Kad ih spojimo dobijemo najslasniji recept u kojem ćete uživati u svakom zalogaju.
Sastojci za kore:
- 6 bjelanjaka
- 250 g šećera u prahu
- 1 prstohvat soli
- sok ½ limuna
Sastojci za kremu:
- 4 žumanjka
- 100 g šećera
- 70 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 200 g krem sira
- 300 ml vrhnja za šlag
- 3 listića želatine
- 700 g trešanja
- 50 g čokolade
- 200 ml vrhnja za šlag
Zagrijte pećnicu na 110 °C. Bjelanjke i prstohvat soli miksajte u čvrsti snijeg, dodajte šećer u prahu i limunov sok i nastavite miksati.
Dobiveni snijeg stavite u slastičarsku vrećicu i špricajte na masni papir da dobijete 3 kore.
Stavite u pećnicu i sušite oko 90 minuta. Namočite želatinu u hladnu vodu. U međuvremenu žumanjke, šećer, vanilin šećer i mlijeko pjenasto tucite na pari do 82 °C, ocijedite želatinu i dodajte u vruću kremu.
Maknite s vatre, miješajte da se želatina otopi, umiješajte krem sir, pustite da se ohladi na sobnu temperaturu. Kad se krema ohladi, umiješajte srednje tučeno slatko vrhnje.
Trešnje operite i izvadite koštice (ostavite nekoliko za ukras). Koru stavite na pladanj za tortu, premažite kremom, poslažite na kremu pola trešanja, opet premažite s malo kreme, stavite drugu koru, sve ponovite, poklopite trećom korom i premažite preostalom kremom. Istucite 200 ml vrhnja za šlag i premažite cijelu tortu. Ukrasite trešnjama i struganom čokoladom, odložite u hladnjak do posluživanja.
Recept preuzet s Dobar tek